Blogg

Torsdag 12 december

Dagens möten står följande för, Hörselskadades förening avd Vuxendöva, Psoriasisförbundet Uppsala län och Stroke Uppsala. Ge makten vidare har två olika möten.

Riksförbundet Cystisk fibros – Riksförbundet för dig som har CF eller PCD, är anhörig eller bara vill veta mer.

Riksförbundet Cystisk Fibros (RfCF) är en organisation som arbetar för ett bättre och friskare liv, både för de som har cystisk fibros (CF) eller primär ciliär dyskinesi (PCD) och för deras familjer. Det gör vi på en rad olika sätt; bättre och tydligare information, vi involverar barn och unga, ordnar aktiviteter som skapar samhörighet och ger stöd, och genom våra fonder ger förbundet ekonomiskt stöd till vårdutveckling och forskning.

Projektet Podden Osynligt sjuk

Projektet Podden Osynligt sjuk är ett tre-årigt arvsfondprojekt som startade 1 januari 2018. Barn och unga med CF eller PCD i åldern 10-25 år ska starta och genomföra en podd. Vill du veta mer eller helt enkel delta i podden, klicka här.

​Stiftelsen Riksförbundet Cystisk Fibros Forskningsfond har beslutat om följande utdelning av stipendier och forskningsbidrag 2019: Läs mer

Onsdag 11 december

Idag så ska vi som har vår arbetsplats här i Funktionsrätt lokaler ha en myslunch tillsammans. Vi ska äta risgrynsgröt och skinksmörgåsar.
Även några möten är inbokade, dessa är enligt följande, Astma- och Allergiföreningen Uppsala-Knivsta, Föreningen Balans Uppsala län och Funktionsrätt Uppsala län som har ett styrelsemöte.

Region Uppsala informerar:

Driften av produktionsköket ska upphandlas

Driften av Akademiska sjukhusets kommande nya produktionskök, med tillagning av patientmat och restaurangmat, ska ske i upphandlad form. Detta beslutade fastighets- och servicenämnden vid sitt möte, dock ska ärendet först MBL-förhandlas. En upphandling av denna drift initieras då också.

Östervåla får en helt ny vårdcentral

Nu är det klart – Östervåla vårdcentral ska byggas som en nybyggnation. Nybygget ersätter den tidigare vattenskadade vårdcentralen och antas kosta totalt 46 miljoner kronor. Detta beslutade fastighets- och servicenämnden vid sitt möte.

Tisdag 10 december

musikhjälpen

Nu har Musikhjälpen 2019 kört igång – I år på temat ”Sex är inte ett vapen”.

Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Överlevare lämnas med livslånga skador, trauman och stigman – medan många förövare går ostraffade. Läs mer och lyssna via länken: Sveriges Radio – Musikhjälpen

Dagens möten är, Synskadades Riksförbund Uppsala län, Stroke Uppsala och Ge makten Vidare. Afasiföreningen i Uppsala län har Mötesplats Afasi uppe på ”storan”.

Måndag 9 december

Dagens möten är, Neuro Uppsala-Knivsta och Reumatikerföreningen Uppsala-Knivsta. Funktionsrätt Uppsala län har ett möte med Länsstyrelsen och Reumatikerföreningen har sittgympa och paraffinbad uppe på storan.

Tema depression i nya numret av 1177 Vårdguiden.

Årets sista nummer av tidningen 1177 Vårdguiden skickas i helgen ut till länets brevlådor. Huvudtemat den här gången är depression, hur det yttrar sig och vad vi kan göra för att må bättre.

Det är många som tycker att det är jobbigt med mörkret den här årstiden och för den som är deprimerad kan det bli extra svårt. Bland annat berättar Ida i ett reportage om hur hon blev apatisk efter att hennes pappa dog, senare fri från sin depression tack vara träningen. Läsaren får också ta del av Jimmies resa från diagnosen dystymi, en mildare form av depression, som han tog sig ur bland annat med hjälp från en samtalsgrupp.

Tidningen 1177 Vårdguiden innehåller också tips kring sjuka barn, råd om att sluta snusa, artiklar om förmaksflimmer, ofrivillig ensamhet bland äldre, Akne, samt läkemedel och miljöpåverkan.

Tidningen 1177 Vårdguiden skickas ut till vårdmottagningar och hushåll i länet fyra gånger per år och räknas som samhällsinformation. Den är ett komplement till webbplatsen 1177.se, Region Uppsalas samlade plats för e-tjänster och information om vård och hälsa. 1177 Vårdguiden är en tjänst från alla Sveriges regioner.

Läs 1177 Vårdguiden som e-tidning
Region Uppsalas sida

Fredag 6 december

Endast Afasiföreningen som är inbokade hos oss idag, lugnt värre.
I helgen så ska Blodcancerföreningen i Uppsala sjukvårdsregion ha två möten.

Torsdagsbladet – nytt nummer ute nu!

Igår så kom Torsdagsbladet ut, som vanligt med lite olika tips och inbjudningar. Bla lite i om vad som togs upp på mötet som var härom veckan ang färdtjänsten.
Ta del av Torsdagsbladet här nedan, som vanligt i två olika format. Vill du läsa ett äldre nummer av Torsdagsbladet – klicka här.

TBladet 5 dec 2019 anpassad för talsyntes.
TBladet 5 dec 2019 pdf.

Torsdag 5 december

Dagens möten är Neuro Uppsala-Knivsta, HSO Uppsalas projekt och NSPH. NSPH är en samverkan mellan flera olika föreningar, såsom Föreningen Autism, Föreningen Balans Uppsala, Föreningen Ymer, IFS Uppsala län (Intresseförening för schizofreni och andra psykoser), RFHL Uppsala län, RSMH lokalavdelningar i Uppsala län, Uppsala Ångestsyndromsällskap och Attention Uppsala.

Efter bildandet i februari 2008 har Ananke i Uppsala län, Uppsala demensförening och RUS Uppsala tillkommit som medlemsorganisationer. En representant från Uppsala kommuns brukarnätverk för psykiatrin deltar också.

SeSam  – Ideella föreläsningar

SeSam är ett ideellt nätverk som funnits sedan 1992. Varje termin erbjuder SeSam intressanta kostnadsfria föreläsningar som har anknytning till funktionsnedsättning.

Syfte
Att genom ett gemensamt lärande utveckla verksamheterna utifrån människors behov och resurser.

Målgrupp
SeSam vänder sig till de som inom kommuner, landsting, försäkringskassa, landsting, kyrka, brukarorganisationer och andra frivilliga organisationer i Uppsala län som arbetar med och för människor med funktionsnedsättningar.
SeSam vänder sig också till de som själva har en funktionsnedsättning och anhöriga.

Målsättning
SeSam ska utgöra ett föreläsningskomplement till arbetsplatsbaserade utbildningsinsatser och även ge möjlighet till gemensam verksamhetsutveckling mellan organisationerna. Vi vill också vara en mötesplats för erfarenhetsutbyte mellan brukare och professionella, frivilligarbetare och anhöriga. Och en hjälp för anhörigvårdare och frivilligarbetare i deras arbete.

Kort och gott så vill vi främja; 
• möten mellan människor och tid för samtal och nya kontakter
• erfarenhetsutbyte från forskning och projektarbete samt synliggörande av den tysta kunskapen i det dagliga arbetet. Läs mer på SeSams sida.

 

Onsdag 4 december

Dagens möten här är, HjärtLung Uppsala, Reumatikerdistriktet Uppsala län och Diabetesföreningen i Uppsala län. Blir en rätt lugn dag här alltså.

Ni vet väl om att er förening kan hyra mötesrum här. Finns tre stycken här nere och sedan så har vi en stor lokal i huset bredvid, Kungsgatan 62 5tr, hiss finns. Här nere kostar rummen 40 kr/tim och storan kostar 80 kr/tim. Går att boka på hel och halvtimmar. Kontakta reception om du vill veta mer, tfn: 018 – 56 09 00, e-post: info@c.hso.se.

Låna ut dig själv på biblioteket!
Låna en Uppsalabo är mycket uppskattat. Många vill låna.

Inför 2020 söker vi fler Uppsalabor som vill lära känna en person från en annan kultur och prata svenska.

Anmäl dig på bibliotekuppsala.se eller kom in till Stadsbiblioteket tisdagar 13.00 -14.30 och torsdagar 15.30 – 17.30.

Första gången ses ni på Kafé Kardemumma och vi bjuder på fika.

Läs mer på bibliotekuppsala.se/uppsalabo.

Välkommen!

 

Tisdag 3 december

Idag så är det den Internationella Funktionshinderdagen. Afasiföreningen har Mötesplats Afasi uppe på ”storan”, Hörselskadades distrikt Uppsala län ”HRF”, HSO Uppsala, Afasiföreningen, Diabetesföreningen Uppsala och Hörselskadades förening har varsina möten. Ge makten vidare har två olika möten.

RÄDDA LSS! – Demonstrera med oss

Idag ska vi demonstrera för LSS- lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och Allas rätt till ett bra liv.

Datum: 3 December.
Tid: 14 :30 – 15:30.
Plats: Forumtorget.
Tal på plats.

Vi ses!

FUB Uppsala och projekten Ge Makten Vidare och Volymen på max.
Kontakt :Marcus Nilsson, 070 – 458 43 85 gemaktenvidare

Träna på ACTIC!

Du vet väl om att om du är medlem i någon av våra medlemsföreningar så får du rabatterat pris på att träna på Actic.
Med Actics regionala kort kan du träna på alla anläggningarna i Uppsala. Här finns möjligheten att upptäcka nya träningsformer, utveckla din träning med en utbildad personal, gruppträna och mycket mer. Varmt välkommen till Actic!

Vårt pris 300 kr/mån i 12 mån. Ord pris 449 kr/mån i 12 mån.
Engångsavgift för medlemskap 400 kr tillkommer, ord pris 549 kr.

Kontakta vår reception här på Funktionsrätt om du vill veta mer.
info@c.hso.se eller ring 018-56 09 00.

Måndag 2 december

Full fart framåt!
Dagens möten är ”IFS” Intresseföreningen för schizofreni och andra psykossjukdomar, Stroke Uppsala och Södertull.
Reumatikerföreningen har sittgympa och paraffinbad uppe på ”storan” och Ge makten vidare har två olika möten.

Region Uppsala ska ansöka om att bedriva nationell högspecialiserad vård för viss vård vid endometrios. Beslutet fattades idag av hälso- och sjukvårdsutskottet.

– Vi har mycket hög kompetens kring sjukdomen endometrios och hur den på bästa sätt ska behandlas. Därför känns det väldigt bra att vi nu tagit ett beslut om att ansöka om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom området, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet. Läs mer på Region Uppsalas sida.

 

Torsdag 28 november

Regnet det bara öser ner. Dagens möten är HSO Uppsala kommuns projekt, Hörselskadades förening avd Vuxendöva och Funktionsrätt Uppsala läns ordförandemöte.

Region Uppsala inför nu SMS-livräddare

Nu får Region Uppsalas sjukvårdskunniga medarbetare chansen att rädda liv även utanför sin vanliga arbetsplats – Region Uppsala kommer att införa SMS-livräddarapp för sin personal.

SMS-livräddare är en app som skickar ett larm när någon i närheten har drabbats av ett misstänkt hjärtstopp. De som befinner sig närmast platsen där det misstänkta fallet har rapporterats larmas, och kan då utföra livräddande insatser i avvaktan på ambulansen.

Vid sitt möte beslutade nu regionstyrelsen att Region Uppsala ska införa SMS-livräddare.

– Det är ett beslut som ligger helt i linje med det arbete som pågår i vår region, där olika digitala tjänster och åtgärder bidrar till att man kan få vård snabbare, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet. Läs mer på Region Uppsala sida.