Blogg

Torsdag 18 april

Skärtorsdag idag, så idag så stänger vi redan kl. 12.00.
Öppnar igen kl. 9.00 på tisdag den 23 april.

Endast Föreningen Balans är inbokade här idag.

Torsdagsbladet är ute nu med ett nytt nummer, som vanligt med lite blandad info. Bla Neuropromenaden 11 maj som alla kan delta i,  en cirkel om Fibromyalgi kommer att starta upp på Ekolnsnäs och om du vill delta som ”Test-pilot” på UL:s bussar och tåg.

Läs om detta och mer i Torsdagsbladet som du kan ladda ned här nedan.

Torsdagsbladet anpassad till talsyntes
Torsdagsbladet pdf

Vart femte år gäller det…

Inför det kommande Europaparlamentsvalet den 26 maj, kommer projektet Ge makten vidare att ställa upp ett valbås med valurna och röstsedlar här på ”torget” på Kungsgatan 64. Detta så att man kan komma och prova på hur det går till.
Uppsala kommun har också demokratiambassadörer som arbetar med att informera om valet och hur viktigt det är att rösta.
Två av dessa demokratiambassadörer, Daniel och Johanna, arbetar också för Ge makten vidare.
Välkomna att boka tid med oss för mer information om hur det går till, ni kan komma som grupp eller enskild.
Hör av er till Lotte på 0705567067 eller 018-560903 eller lotte.sederholm@uppsala.fub.se

 

Ni missar väl inte konstrundan på Ekolnsnäs nu i påsk!

Glad påsk!

Torsdag 18 april

Vart femte år gäller det…

Inför det kommande Europaparlamentsvalet den 26 maj, kommer projektet Ge makten vidare att ställa upp ett valbås med valurna och röstsedlar på Torget.
Uppsala kommun har också demokratiambassadörer som arbetar med att informera om valet och hur viktigt det är att rösta.
Två av dessa demokratiambassadörer, Daniel och Johanna, arbetar också för Ge makten vidare.
Välkomna att boka tid med oss för mer information om hur det går till, ni kan komma som grupp eller enskild.
Hör av er till Lotte på 0705567067 eller 018-560903 eller lotte.sederholm@uppsala.fub.se

Onsdag 17 april

Dagens möten är, Neuro Rehab C-län och Reumatikerdistriktet.  HjärtLung Uppsala har sin hjärtträff. Ge makten vidare har tre möten och HSO Uppsala har valberedningsmöte.

Tänk på att uppdatera oss om förändringar i era styrelser, lämna tillbaka nycklar och ev taggar/larmdosor. Är det en ny person i er styrelse som behöver en nyckel, så måste den personen komma hit och kvittera ut en egen nyckel.

Sandupptagning pågår

I korthet
När is och snö har smält och vi bedömer att våren ser ut att stanna börjar vi sopa upp sanden som har lagts ut under vintern. Vi ansvarar för att sopa ihop och ta bort sand från allmän platsmark så som torg, gator och parker.

Sandupptagningen startar 10 april och pågår till slutet av maj om vädret tillåter. 

Läs mer på Uppsala kommuns hemsida

Så går sandupptagningen till

 

Tisdag 16 april

Även idag så blir det fullt hus.
Dagens möten står följande för: Synskadades Riksförbund Uppsala län, Neuro Rehab C-län och Volymen till max. Stroke Uppsala har kamratträff, Afasiföreningen har Mötesplats Afasi och Neuro Uppsala-Knivsta har anhörigcirkel.

Eftersom det är tisdag så är Kristina Bromark här. Kristina är brukarombud på Uppsala kommun. Passa på att komma hit och träffa Kristina, hon sitter här på ”torget” fram till 13 ungefär.

Konstrunda Ekolnsnäs

Konst & konsthantverk
Öppet alla dagar i påsk 19 april – 22 april kl. 13-17 

Konstnärerna
Shaheena Akhlaque
Pamela Andersson
Karl Harry Söderström
Viola Ollaiver
Rolf Säfsten
Inger Grönholm
Nilla Wikberg
Inger Hjelte

Ställer ut sina verk under påsken på Föreningsgården Ekolnsnäs, Lövängsvägen 49 Uppsala. Vid start på långfredagen den 19 april som sedan avslutas annandag påsk den 22 april.

Sjöstugans cafè håller öppet samma tider som påskrundan.
Välkommen!

Konstrunda Ekolnsnäspåsk 2019

 

Måndag 15 april

Dagens möten är, Volymen till max, Ge makten Vidare och Neuro Uppsala – Knivsta. Hörselskadades förening Uppsala har ett möte samt sin läsecirkel och Reumatikerföreningen har sittgympa och paraffinbad.

Klimatkollen – sett på tv

Klimatförändringarnas hot mot planetens fortlevnad är en av vår tids viktigaste frågor. Det budskapet har nått många, men hur förvandlas kunskap till handling? För än så länge det finns goda skäl att vara optimistisk, menar Johan Kuylenstierna, vice ordförande klimatpolitiska rådet och adjungerad professor vid Stockholmsuniversitet.

Nyhetsmorgon i TV4 från 2019-04-13:

Fredag 12 april

Fredag igen och idag så har HjärtLung Uppsala möte på ”storan”.
Imorgon lördag så har Synskadades Riksförbund Uppsala län sitt årsmöte och även de kommer att vara på ”storan”.

Neuropromenad 11 maj!

INBJUDAN
Gå eller rulla 2 eller 5 km för att öka medvetenheten om neurologiska sjukdomar och diagnoser. Intäkterna från evenemanget går till forskning och rehabilitering.

Datum
Lördag 11 maj kl 13:00 – 17:00

Plats
Vi samlas vid Parksnäckan (Stadsparken) i Uppsala och väljer vilken sträcka man vill gå eller rulla, ca 2 eller 5 km. Vi bjuder på förfriskning och utlottning av fina priser.

Anmälan
Anmäl dig senast 5 maj på neuropromenaden.se
www.neuro.se

 

Torsdag 11 april

Fullt hus hela dagen.
Rådet för delaktighet har möte.
Rådet för delaktighet (tidigare Länshandikapprådet) är ett organ där Region Uppsala och brukarorganisationerna i Uppsala län samverkar.

Rådet för delaktighet samarbetar med frågor som berör människor med funktionsnedsättningar. Rådet fokuserar särskilt på frågor som rör tillgänglighet, delaktighet, bemötande och diskriminering.

Neuro Uppsala – Knivsta har både sin bokcirkel och ett möte, Astma- Allergiföreningen i Uppsala län och Diabetesföreningen i Uppsala län har varsitt möte. Ge Makten Vidare har två möten och Afasiföreningen har föreläsning på ”torget”.

Majblomman – premiär idag

Vi ger barn i Sverige det de har rätt till.
Vi delar ut ekonomiskt stöd till barn, påverkar beslut och förändrar strukturer för att minska barnfattigdomen i Sverige.

Premiärprogrammet är startskottet
Inför insamlingen 2019 har vi den stora glädjen att avslöja att vi har fem fantastiska ambassadörer. Det är Little Jinder, Niclas Engelin, Erik Lundin, Cherrie och Joy M’Batha.

Så samla ihop klassen, bänka er framför MajTV och kickstarta årets insamling genom att kolla på Majblommans premiärprogram. Se inspirerande klipp med våra ambassadörer, få svar på hur det funkar att sälja majblommor med Swish och hör tips från barn som sålt majblommor.

Var och när sänds programmet?
Programmet laddas upp på Majblommans Youtube-kanal MajTV, och vi kommer även länka till det direkt härifrån, kl. 10.00 den 11 april. Efter det kan det ses/visas när som helst. Programmet kommer vara ca 10 minuter.

 

Onsdag 10 april

Många möten idag, Synskadades Riksförbund Uppsala län, HjärtLung Uppsala och Personskadeförbundet ”RTP” Uppsala läns distrikt. Funktionsrätt Uppsala län har styrelsemöte och Ge makten vidare har två möten. Även Föreningen JAG ska ha möte här. Föreningen JAG är Sveriges intresseorganisation för assistansanvändare med intellektuell funktionsnedsättning.

Infoteket om funktionshinder – nyhetsbrev

Nu är det några evenemang kvar på terminen. Passa på att anmäla dig. Passa även på att se våra nyproducerade filmer om funktionsnedsättningar. Mer information finns i detta nyhetsbrev.
Infoteket har stängt skärtorsdag 18 april och öppnar igen efter påsk. Vi har också stängt under valborgsmässoafton 30 april.

Tipsa om evenemang 
Infoteket anordnar varje termin en rad evenemang om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Våra evenemang riktar sig till alla och är kostnadsfria. Vill du föreslå evenemang är du välkommen att höra av dig till Infoteket!

Vi som lever med bipolär sjukdom – 24 april i Uppsala
Välkommen att höra Pia och Ylva berätta om att leva med bipolär sjukdom. Ett öppet samtal som leds av psykolog Curt Westin.

Dom tror att jag har glömt – 7 maj i Östhammar
Lina Söderlund är född med en CP-skada. Kom och hör henne presentera sin bok ”Dom tror att jag har glömt”, om erfarenheter av flytt till gruppbostad. Välkommen!

Social uppmärksamhet vid autism – 8 maj i Uppsala
Personer med autism, ångestsjukdom och andra funktionsnedsättningar brukar ha svårt att tolka ansiktsuttryck och ögonkontakt. Forskare och psykolog Johan Lundin Kleberg berättar och förklarar. Välkommen!

Jag och mina tvång – 14 maj i Tierp
Kom och se infotekets ”En film om tvångssyndrom (OCD)”. Träffa Bea som medverkande i filmen och ta del av hennes tankar och erfarenheter av att leva med OCD. Välkommen!

Tisdag 9 april

Idag så är Kristina Bromark här. Kristina är brukarombud på Uppsala kommun.
Passa på att komma hit och träffa Kristina, hon sitter här på ”torget” fram till 13 ungefär.

Annars så är dagens möten enligt följande: Diabetesföreningen i Uppsala län, Hörselskadades Familjeförening, Neuro Uppsala – Knivsta och Södertull. Södertull är en samverkan mellan HSO Uppsala kommun och Funktionsrätt Uppsala län. Ge makten vidare har två möten och Afasiföreningen har Mötesplats Afasi.

Måndag 8 april

Idag så har Mag- och Tarmföreningen, Ge Makten Vidare och RSMH Riksförbundet för social och mental hälsa möten.
Reumatikerföreningen har sittgympa och paraffinbad.

Sesam – kostnadsfria föreläsningar

SeSam är ett ideellt nätverk som funnits sedan 1992. Varje termin erbjuder SeSam intressanta kostnadsfria föreläsningar som har anknytning till funktionsnedsättning.

Syfte
Att genom ett gemensamt lärande utveckla verksamheterna utifrån människors behov och resurser.

Målgrupp
SeSam vänder sig till de som inom kommuner, landsting, försäkringskassa, landsting, kyrka, brukarorganisationer och andra frivilliga organisationer i Uppsala län som arbetar med och för människor med funktionsnedsättningar.
SeSam vänder sig också till de som själva har en funktionsnedsättning och anhöriga.

Ta del av SeSams föreläsningar här