Blogg

Torsdag 9 april

Då är det dags för påsk, en påsk som inte kommer att bli som någon annan påsk. Alla ska hålla sig hemma och undvika att träffa de äldre och de i riskgrupperna. Men det är nu som vi måste vara rädda om varandra och lyssna på vad Folkhälsomyndigheten säger.

Polisen vill även varna för bedragare. Folkhälsomyndigheten ringer ALDRIG till privatpersoner. Lämna ALDRIG ut kontouppgifter till okända. https://polisen.se

På Infotekets hemsida hittar du länkar till anpassad information om Covid-19/Corona. Det finns bildstöd, som lättläst, uppläst och på olika språk. Här hittar du detta.

En glädjande nyhet är att Uppsala kommun nu har ett brukarombud igen!

Jeanette Nordin heter hon. Här nedan kan du läsa Jeanettes presentation av sig själv.

Jeanette_Nordin

ST bild: En leende kvinna med kort mörkt hår, svarta glasögon.

Presentation av Uppsala kommuns nya brukarombud

Jag heter Jeanette Nordin och är från och med 1 april brukarombud i Uppsala kommun. Jag ersätter Kristina Bromark, som sedan hösten 2019 är tjänstledig för studier. Kristina kommer att finnas kvar i organisationen och vara mig behjälplig på deltid. Rollen som brukarombud kommer utvecklas och påverkas av det som ni, jag och kommunen ser behov av. Jag har arbetat nära Kristina Bromark under de år som hon arbetat som brukarombud. Kristina har lagt en bra grund som jag kommer fortsätta att arbeta utifrån. Jag vill med detta brev presentera mig, mina tankar om uppdraget och öppna upp för ett gott samarbete med er som är engagerade och förtroendevalda inom föreningarna i HSO Uppsala kommun.

Min bakgrund består av många års arbete inom kommunal omsorg på olika nivåer. Jag har examen i socialomsorg och är personalvetare med inriktning mot pedagogik. Under en tioårsperiod var jag fackligt förtroendevald och arbetade heltid med fackliga frågor. Min grundtjänst de senaste fem åren har varit som uppdragsstrateg på omsorgsförvaltningen. Som strateg har jag bland annat stöttat LSS-rådet och det kommunala handikapprådet i Uppsala kommun. Jag har även varit en del av framtagandet av Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Jag hoppas att min bakgrund tillsammans med min egen erfarenhet av hörselnedsättning kommer vara till nytta i rollen som brukarombud. Jag ser fram emot att samarbeta med er, er ombudsman och kommunen i dessa viktiga frågor.

Rollen som brukarombud är kommunövergripande och omfattar samtliga nivåer i organisationen. Tjänsten har sin placering på omsorgsförvaltningen inom avdelningen för systemledning. Det är en fri roll och den är organisatoriskt obunden.

Som brukarombud kommer jag finnas tillgänglig för individer som vill eller behöver känna till sina rättigheter och hur en kan kräva dessa. Jag kan erbjuda vägledning, råd och stöd och skapa kontaktvägar, men ska inte driva personärenden. På verksamhetsnivå kommer jag kunna vara en kanal i och utanför kommunens organisation. Jag kommer vara en av dem som medvetandegör om situationen för personer med funktionsnedsättning i Uppsala kommun. En viktig uppgift är att hänvisa frågor till föreningar i HSO Uppsala kommun och de olika råd i kommunen där frågor bör tas upp. På systemnivå kommer jag arbeta strategiskt inom funktionshinderområdet med exempelvis uppföljning och implementering av Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

För de flesta av oss har vardagen förändrats drastiskt de senaste veckorna. Många är i karantän hemma för att inte bli smittade av Covid-19 och de som kan, försöker arbeta hemifrån. Möten och konferenser avbokas och nya former för kommunikation testas. Vår vård och omsorg prövas hårt och många känner sig oroliga och rädda. Samtidigt rustar Sverige för att tillsammans klara av denna krissituation.

Just nu är mitt främsta fokus på den krissituation som råder. Jag har bland annat kontakt med omsorgsförvaltningen och kommunledningskontoret utifrån brister i kommunikation och information till brukare och invånare. Jag tar gärna emot fler synpunkter från er i föreningarna. Tillsamman kan vi på olika sätt påverka den rådande situationen.

Jag ser fram emot ett gott samarbete och ni alltid är välkomna att kontakta mig!

Med vänliga hälsningar

JEANETTE NORDIN
Brukarombud

Kontaktuppgifter:
Tel. 018-727 50 06
Mobil: 0725–674870
e-post: brukarombud@uppsala.se

Onsdag 8 april

Inte hade jag en tanke på att man här skulle tipsa om hur man gör egen handsprit, men här kommer ett klipp från SVT hur man gör:

För den som inte får tag på handsprit är det en enkel match att blanda själv.

Utgå från spriten, som kan vara rödsprit inköpt på en bensinstation, men det går även bra med annan sprit, huvudsaken är att handspriten när den är färdig innehåller minst 60 procent alkohol. Om du använder rödsprit så späd ut den med vanligt vatten och addera ca 1 centiliter glycerin/glycerol. Tillsätt eventuellt eteriska oljor.

Förvaras i tätslutande behållare för att inte spriten skall avdunsta. Återanvänd gärna pumpflaska.

Brandfarligt. Går ej att dricka.

Se inslaget hur lite som krävs för att göra sin egen handsprit.

Konsumentverket har ordet – Upprörande att profitera på människors oro

Flera företag försöker nu tjäna pengar på människors oro för coronaviruset. I reklamen påstås att olika produkter förhindrar eller motverkar att man drabbas av covid-19.

Inom reklamens värld är det inte ovanligt med överdrivna och ibland till och med påhittade påståenden om vilka effekter på hälsan olika preparat och kosttillskott har. Det här är naturligtvis allvarligt, men särskilt upprörande blir det när företag påstår att deras produkter hjälper mot eller motverkar covid-19. Ett virus som nu har lamslagit stora delar av världen och som orsakat tusentals människors död.

Det företagen gör är att på ett mycket förslaget och cyniskt sätt spela på människors rädsla.

På Konsumentverket har vi därför intensifierat vårt tillsynsarbete när det gäller överdrivna hälsopåståenden. I nuläget har vi sex pågående ärenden som rör vilseledande marknadsföring kopplat till covid-19, varav fyra av dem är nyöppnade. Och fler åtgärder lär det bli, om vi ser att den här typen av otillbörligt utnyttjande av människors rädsla fortsätter.

Cecilia Tisell, Konsumentombudsman
https://www.konsumentverket.se

Mer att tänka på och vilka rättigheter vi har i dessa coronatider hittar du på Konsumentverkets hemsida här.

Tisdag 7 april

Du vet väl om att du kan gå på biblioteket hemifrån? Det finns filmer att streama, digitala evenemang, inspelade sagostunder med mera. I appen Biblio kan du läsa och lyssna på gratis e-böcker. Läs mer om vad biblioteket har att erbjuda här på deras hemsida.

Tillgänglig information om pågående smittspridning – Myndigheten för delaktighet

Här hittar ni information om sjukdomen covid-19 och coronaviruset riktat till offentliga verksamheter och till personer med funktionsnedsättning. https://www.mfd.se/

Måndag 6 april

Idag är det ”Barn på sjukhusdagen” och det uppmärksammar bland annat Min Stora Dag. Tänk på alla de barn som har en tuff vardag med sjukhusvistelser och behandlingar. Varje år får nära 5 000 barn som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

Min Stora Dags vision är att alla de 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en Stor Dag.

Kika här för att läsa mer om detta: https://minstoradag.org

Här kommer ett par tips om olika podcasts. Vet du fler poddar inom Funktionshindersrörelsen som vi kan tipsa om här, skicka tipsen till: linda.sundblom@c.hso.se.

Riksförbundet Cystisk Fibros har en populär podd som heter ”Osynligt sjuk”. Osynligt Sjuk är podden som handlar om hur det är att leva som ung med en kronisk sjukdom. Barn och ungdomar med cystisk fibros och primär ciliär dyskinesi berättar om sin vardag med mediciner, inhalationer och sjukhusbesök, men också om framtiden, drömmar och om att bara få leva och släppa taget. Här hittar man denna podd: https://poddtoppen.se/podcast/1454234983/osynligt-sjuk

Radio SRF är en podcast från Synskadades Riksförbund. Programmen kommer ut varje vecka. Just nu så kör Radio SRF direktsändning varje vardag kl.10.00-11.00. https://www.srf.nu/vara-medier/radio/

I veckans podd får du höra om senaste nytt från Håkan Thomsson om hur SRF hanterar Corona-panedemin. Vi hör också om påskrekreationen på Almåsa som planeras att genomföras på ett lite annorlunda vis i år.

Kan man ha kurs i punktskrift på distans? Ja visst, det gör man i Örebro. Hör kursledaren Sofia Thoresdotter.

Sveriges Kommuner och Regioner har skrivit till Regeringen för att få möjlighet att ändra på beslut inom Socialtjänstlagen och LSS. Hur kan detta påverka personer med synnedsättning? Vår förbundsjurist Anna Quarnström kommer till studion.

Lyssna på veckans podd här: http://radio.srf.nu/arkiv/2020/0403.html

Även Jacke Sjödins lilla film om hur vi ska göra med våra resor i påsk tar vi med här idag: https://youtu.be/ivx4KLdbOqo

Fredag 3 april

Vi fortsätter att ha stängt och jobbar på hemifrån med det som går. Igår som kom ett nytt nummer av Torsdagsbladet ut. Innehåller som vanligt lite blandad info. Vi tar gärna emot tips om vad just er förening gör nu när man inte ska ses ”på riktigt”. Neuroföreningen Uppsala-Knivsta ska på måndag ha en medlemsträff och fika tillsammans via nätet. Smart!

TBladet 2 april 2020 doc.
TBLadet 2 april 2020 pdf.

ABF:s årsmöte 2020 – skjuts fram

Med anledning av Coronapandemin har ABF i Uppsala läns styrelse fattat beslut om att skjuta fram 2020 års årsmöte från det inplanerade datumet den 20 april till hösten då det genomförs vid samma tillfälle som halvårsmötet. Kallelse till höstens årsmöte och halvårsmöte kommer innan juni månads utgång.

Mvh
Mikal Styrke
Verksamhetsledare
https://www.abf.se/distrikt–avdelningar/abf-i-uppsala-lan/

Informationssatsning om det nya coronaviruset

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en stor informationssatsning för att nå ut med samordnad information om det nya coronaviruset. Satsningen genomförs tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen och en lång rad andra aktörer. Målet är att nå en så stor del av Sveriges befolkning som möjligt. Mer om detta hittar du här.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) sida, hittar man även information och stöd för aktörer i samhället. Bla föreskrifter om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet, stärkt frivilligstöd till kommunerna mm. Det hittar du här.

 

Onsdag 2 april

Idag är det inte vilken dag som helst, det är den Internationella autismdagen.

Autismdagen instiftades för ungefär 10 år sedan av FN. Den infaller den 2 april varje år och finns till för att uppmärksamma och sprida information. Många människor runtom i världen har autism och bristen på kunskap hos omgivningen får ofta stora effekter på individen. Eftersom det fortfarande finns mycket fördomar så inrättades dagen inte minst för att öka människors medvetenhet om de många positiva aspekterna av autism.

Läs mer på Autism & Aspergerförbundets sida: https://www.autism.se/
Kontakt med Autism & Aspergerföreningen Uppsala län, kika här på deras Facebooksida.

Internationella autismdagen 2020

 

Tisdag 1 april

April april. Man skulle ju kunna önska att detta med corona vore ett skämt, men det är det inte. På Folkhälsomyndighetens sida hittar man det som är sant om Covid-19. Det gäller att vara källkritisk då det snurrar mycket som inte stämmer. Man hittar om man är orolig, vad som gäller skolor, hur många fall, information på olika språk mm. https://www.folkhalsomyndigheten.se

Covid-19

Folkhälsomyndigheten följer noga händelse­utvecklingen. Vi utför mikro­­biologiska analyser, gör bedömningar av risker och av hur utbrottet utvecklas. Vi arbetar systematiskt med att förebygga smitt­spridning i samhället. Genom olika åtgärder kan vi fördröja smitt­spridningen och minska antalet som är sjuka samtidigt. https://www.folkhalsomyndigheten.se

 

Tisdag 31 mars

Det blir ju en del tips ang ”corona-sidor” just nu, är inte så konstigt i dessa tider. Fast vi tar inte bara corona-tips idag, även lite såpbubblor fixar vi till.

Riskgrupp – hjälp av olika slag

Röda Korset lanserar ett telefonnummer 018-143217 och en e-postadress uppsala@redcross.se . Dit ska allmänheten (särskild riskgrupperna) kontakta oss om man behöver hjälp med socialt stöd per telefon, handla mat och förnödenheter, rasta hundar etc.

Telefonen är bemannad mån-sön kl 10-19.

Vi är ytterst tacksam om ni kan hjälpa oss att sprida detta nummer till vänner, grannar och bekanta som kan behöva hjälp.

Samtalsmottagning för äldre – Samariterhemmet

Viktig information med anledning av Corona.

Behovet att få samtala med någon om svåra saker minskar inte i coronatider. Samtalsmottagningen för Äldre fortsätter med samtalen, men eftersom vi inte vill utsätta någon för onödiga risker hålls alla samtal per telefon en tid framöver.

Du är som vanligt välkommen att boka ditt samtal. All information på hur du får tag på oss hittar du här. https://samariterhemmet.se/samtalsmottagning-for-aldre/

STUDSIGA SÅPBUBBLOR

Det här är så roligt! Bubblor som kan studsa 😃
För att bubblorna ska hålla behöver man studsa dom mot TYG, inte mot huden.
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
RECEPT:
2dl Vatten
1dl Socker
1/2dl Diskmedel/Såpa

Häll ner sockret i vattnet och rör tills sockret löst upp sig.
Blanda försiktigt ner diskmedel/såpa. Blandningen får inte bli löddrig.
Nu är det bara att blåsa bubblor som vanligt 💨

Fler roliga och smarta tips hittar du här: http://www.tipsochtrix.com

Måndag 30 mars

Ooops, undrar hur många som satte på sommardäck på bilen igår, snö och halt ute idag, ta det försiktigt om du måste ut. Vi kör vidare och jobbar hemifrån.

Social distansering – hur fungerar det?

Det pratas mycket om social distansering nu. Vi ska dra ner på våra kontakter med andra människor och hålla avstånd till varandra för att bromsa takten på smittspridningen av coronaviruset i Sverige.

I den här artikeln går vi igenom olika simuleringar för att titta på hur en påhittad smittspridning skulle kunna påverkas av just social distansering. Kika här.

Lättläst information om Corona kan du ta del av om du klickar på länken här nedan.

https://www.uppsala.se/stod-och-omsorg/kris-och-sakerhet/information-om-coronaviruset-covid-19/#pa-lattlast-svenska

Teckenspråkstolkad film om covid-19 (Coronaviruset) från Krisinformation.se hittar du här nedan:

https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/teckensprakstolkad-information-om-covid-19

 

Fredag 27 mars

Det blir ju mycket coronaprat just nu. Vill bara att det ska vara över och som förr.

Coronavirus/covid19 – Behöver jag ringa vården? – gör en självskattning för att se om du kan egenvårda dig eller behöver kontakta vården.

Självskattningen gör du här på Region Stockholms sida: https://corona.sll.se/

Låt kulturen strömma – Uppsala kommun

Att stanna inne är inget hinder för att uppleva Uppsalas rika kulturliv. Det går att pyssla tillsammans, höra en konsert, se konst, se en film och lyssna på böcker hemma digitalt. Kika på denna sida som uppdateras med nya kulturevenemang löpande.

Utemöbler – Earth Hour – Sandupptagning

I helgen så är det även dags att ställa fram utemöblerna, alltså ställa fram klockan en timme. På natten till söndag den 29 mars kl. 02.00, ska vi flytta fram klockan till 03.00. Även dags för Earth Hour imorgon lördag kl. 20.30. Det är då vi släcker lamporna men höjer vår röst för planeten.  Läs mer här om Earth Hour.

Sandupptagningen i Uppsala har kört igång, det är ju ett vårtecken om nåt. Läs mer här om vad som gäller. Du kan även kika på denna film: