Blogg

Fredag 24 januari

Veckan går fort. Ingen snö i sikte. Även idag så är det lite olika möten.
Afasiföreningen har först mötesplats Afasi och sen Årsmöte. Synskadades Riksförbund Uppsala län och Kulturparken har varsitt möte.

Nytt nummer av Torsdagsbladet ute nu

Som vanlig med lite blandad info. Klicka på valfri länk nedan för att ta del av denna.
TBladet 23 jan 2020 i docx, anpassad för talsyntes.
TBladet 23 jan 2020 i pdf.

 

Torsdag 23 januari

Lite lugnare idag än igår, endast Reumatikerdistriktet I Uppsala län och Funktionsrätt Uppsala län som har möten.

Stadsförnyelse på g

Denna vecka har gågatan (södra delen) fått mycket uppmärksamhet medialt. Inom en snar framtid kommer det första spadtaget tas för att höja gatan.
Samtidigt som gatan höjs förbättrar vi gågatans utformning. Vill du läsa mer kan du göra det på vår hemsida: https://uppsalacity.se/stadsfornyelse/

Seniorrestauranger

Är du sugen på att äta lunch på seniorrestaurang? I tisdags öppnade restaurangen på Bernadottehemmets omsorgsboende för alla.

Måltidsservice driver 7 seniorrestauranger i Uppsala. Under februari och mars kan du också äta lunch i tre skolrestauranger i Uppsala.

Alla som vill är välkomna till våra seniorrestauranger och det är inte nödvändigt att ringa innan du besöker oss. Restaurangerna är öppna för alla åldrar och vi välkomnar både nya och trogna gäster. En seniorlunch i någon av Måltidsservice seniorrestauranger kostar 60 kronor, andra gäster betalar 85 kronor.

Se karta med alla seniorrestauranger och träffpunkter i Uppsala kommun (PDF, 2 MB)

(Björngårdens restaurang stängde 31 december 2019.)

Lunch i skolrestaurang

Under våren 2020 kan du som senior även äta lunch i några av våra skolrestauranger. Från måndag 3 februari till och med fredag 3 april kan du som är 65 år eller mer äta lunch i Almungeskolans restaurang, i Nannaskolans restaurang och i Gåvstaskolans restaurang. En lunch inklusive kaffe kostar 50 kronor och du betalar med swish. Det går även bra att betala med kupong inköpt i någon utav våra seniorrestauranger. Maten som serveras är grundskolans meny och lunchen serveras enligt nedan klockslag.

Under vecka 8 är det sportlov och då har Nannaskolans restaurang stängt.

Alla åldrar är välkomna, luncherna kostar 60 kronor för dig över 65 år och 85 kronor för övriga. Du kan också köpa med dig en matlåda. Läs mer om seniorrestaurangerna https://maltidsservice.uppsala.se/vara-kok-och-restauran…/…/

Onsdag 22 januari

Kul att det är så många olika föreningar som har sina möten här. Det är ju det vi är till för. Idag så har Mag- & tarmföreningen, Hjärtträffen och Neuro Uppsala-Knivsta varsina möten. Funktionsrätt Uppsala län och Samordningsförbundet har ett möte. Du vet väl om att du kan klicka på dessa föreningar om du vill veta mer om respektive förening. Vill du veta mer om andra föreningar, klicka här.

Folket har sagt sitt. Med överlägset flest röster blev det Alpro Cuisine soya vispbar som utsågs till ”vinnare” av antipriset Årets matbluff.

– Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara.

Trots att det vegetabiliska gräddalternativet har ”soja” i namnet innehåller den endast två procent av denna råvara. Som jämförelse innehåller Alpros egna sojadrycker fyra gånger så mycket sojabönor. Den huvudsakliga råvaran i sojavispen är istället palmolja, vilken utgör hela 25 procent av innehållet.

– Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden ledde till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger Björn Bernhardson.

Närmare hälften av de totalt 19 100 rösterna föll på företagets produkt. Närmaste konkurrenterna var Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär och Pågen Brioche hamburgerbröd.

Röstresultat
Totalt 19 100 röster fördelade enligt nedan:

  • Alpro Cuisine soya vispbar (9 416 röster)
  • Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb (3 431)
  • Pågen Brioche hamburgerbröd (3 270)
  • Rå Blåbär pressad råsaft (2 019)
  • Semper gluten free Bovete & Teff mjöl (964)

Källa: https://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=197399

Tisdag 21 januari

Hejhåhejhå, full fart! Neuro Rehab C-län har ett möte på ”storan”, Neuro Uppsala-Knivsta, Hörselskadades förening avd Meniére, Hörselskadades förening avd familjeföreningen och Riksförbundet Cystisk fibros har varsina möten.

Utöva YOGA utan kostnad med erfaren ledare 10/2, 17/2 och 24/2, 2020.

Upplands Idrottsförbund i samarbete med Funktionsrätt Uppsala län kan nu erbjuda Funktionsrätt Uppsala läns medlemsföreningar att vid tre tillfällen, utan kostnad, utöva yoga i Friskis & Svettis regi med start den 10 februari klockan 09.30 – 10.30.

Tiden som gäller är måndagar klockan 09.30-10.30 på anläggningen Väderkvarnsgatan 16 i Uppsala, lokalen är inte långt från Vaksala torg.

Det vi erbjuder är Yoga soft och den leds av Magithe Asp, som är en mycket erfaren ledare. Hon är den bästa som går att få!

Upplägget är yoga i en timme och därefter gemensam fika för de som vill, naturligtvis helt kostnadsfritt för alla deltagare. Det behövs heller ingen förkunskap för att vara med.

Om du vill delta, anmäl dig då till Janne Wallgren: janne.wallgren@c.hso.se

Han meddelar 2020-01-16 Upplands Idrottsförbund och alla de som kom med i yoga-gruppen.

Hälsningar / Janne

Måndag 20 januari

Fullt fart idag, härligt! Ge makten vidare har två olika möten och Reumatikerföreningen har sittgympa och paraffinbad uppe på ”storan”. Osteoporotiker i Uppsala län, Hörselskadades distrikt i Uppsala län och Funktionsrätt Uppsala län har varsitt möte.

Fritid för alla-dagen 2020

Välkommen till Fritid för alla-dagen! Här kan du prova på aktiviteter inom idrott och kultur samt lära dig mer om vilka fritidsaktiviteter som erbjuds för personer med funktionsnedsättning i Uppland.

Du kommer bland annat kunna pröva på musik, dans, slöjd, innebandy, fotboll, bangolf, kampsport, poesi, pingis, badminton, minitennis och mycket mer!

Fritid för alla-dagen är en prova på-dag där Upplands föreningar och organisationer visar upp och informerar om sina verksamheter och aktiviteter som riktar sig till personer med funktionsnedsättning. Dagen arrangeras av nätverket Fritid för alla.

När? 25 januari, kl 12.00-15.00
Var? Fyrishov, hall E & F
Pris? Kostnadsfri entré!

Årets inspirationsföreläsning för deltagande föreningar och organisationer:

Aron Anderson är professionell äventyrare och uppskattad inspiratör och föreläsare. Han har antagit utmaningar som de flesta inte ens skulle drömma om. Och genomfört äventyr som kräver en exceptionell styrka, både fysiskt och mentalt. Hans fantastiska bedrifter inspirerar andra att inse sina möjligheter – oavsett svårigheter.

Som första person i rullstol har Aron bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro, han har simmat 37 kilometer över Ålands hav, armcyklat från Malmö till Paris och skidat 300 kilometer över Antarktis till Sydpolen. Bland mycket annat! Hans unika erfarenheter har lärt honom hur viktigt det är med stark laganda och positiv mental inställning. Och att det inte alltid är målet som är viktigast. Konsten är att kunna njuta av vägen dit.

Anmäl dig till inspirationsföreläsningen här: https://bit.ly/2OYpCNl

www.aronanderson.se

Fredag 17 januari

Idag så är det Stina Rosén som bemannar reception. Endast ett möte inbokat i skrivande stund, Ge makten vidare är det som står för det mötet. Ge makten vidare är ett projekt ”FUB” Föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning har fått pengar från Allmänna arvsfonden till.

Nytt år, nya evenemang och nya böcker!

God fortsättning och välkommen till ett nytt år med Infoteket!

I årets första evenemang har vi språkstörning som tema. Om språkstörning handlar även en av Infotekets tre nya barnböcker i den hyllade bokserien ”Min kompis har…”:

– Min kompis har språkstörning
– Min kompis har IF (intellektuell funktionsnedsättning)
– Min kompis har hörselnedsättning

De nya barnböckerna ligger just nu i tryckpressarna. Med dem är barnboksserien komplett med totalt nio böcker. Böckerna är en del av satsningen mot barn och unga och som Infoteket fick 2019 års Barnrättspris för (se nyhetsbrev november 2019).

Serien fokuserar på barn med olika funktionsnedsättningar och är framtagen i nära samarbete med MrsHyper som har skrivit text och illustrerat. Du är välkommen att beställa böckerna från Infoteket.

Mer från Infoteket

Klicka på respektive rubrik för att läsa mer.

Vad är språkstörning?

Föreläsning och boksläpp onsdag 29 januari kl 18–20

Vad menas med språkstörning (DLD)? Vad ska jag tänka på som pedagog i mötet med elever som har DLD? Vad kan jag göra som förälder för att hjälpa mitt barn, och vilka rättigheter har mitt barn när det gäller stöd i skolan?

Eva Sundberg har många års erfarenhet av att undervisa elever med DLD och ger grundläggande fakta och konkreta tips. Välkommen!

Kungen av Atlantis – en kärleksfull film om schizofreni

Onsdag 5 februari, kl 18–20.30

Filmkafé med skådespelarmedverkan

Kom och se en dramakomedi om att leva med psykossjukdom. Presentation och eftersnack leds av Simon Settergren. Han är både skådespelare och manusförfattare till filmen, vilken bygger på Simons egna erfarenheter av att växa upp med en pappa som har schizofreni.

Fler inbjudningar kan du ta del av på Infotekets sida.

 

 

Torsdag 16 januari

Även denna dag är full med möten. Synskadades Riksförbund Uppsala läns trafik- och miljögrupp har möte, Ge makten vidare, Hörselskadades distrikt i Uppsala län, DHR Ua lokala föreningen och Reumatikerföreningen Uppsala-Knivsta har varsitt möte.

Välkommen till vårens första föreläsning med SeSam! 

SeSams föreläsningar är kostnadsfria samt öppna för alla. Sprid gärna detta informationsbrev i ditt nätverk så att flera får möjligheten att upptäcka SeSam och våra evenemang.

Fattiga januari – Så lever du sparsamt

Välkommen till en spännande föreläsning om hur man kan leva sparsamt. Föreläsare är Sara Jonsson som delar med sig av sina erfarenheter att leva ett gott liv med små medel, Henrik Löfgren, budget- och skuldrådgivare och Mona Bassiri, konsumentrådgivare samt representant från Stadsbiblioteket.

Vi bjuder på fika och föreläsningsmaterial.

Samarrangörer: Uppsala Stadsbibliotek, Konsument Uppsala, Nätverket Ting & Kaka och Studieförbundet Bilda.

DATUM: 23/1 – 2020
TID: 13.30 – 15.30
PLATS: Mallas sal, Uppsala Stadsbibliotek
KOSTNADSFRITT – Ingen anmälan

Kontakt: http://www.sesamuppsala.se/kontakt/

Onsdag 15 januari

Fullt hus idag. Hörselskadades förening avd vuxendöva, Ge makten vidare, Volymen på max, Reumatikerdistriktet Uppsala län och HSO Uppsala kommun har varsitt möte. Osteoporotiker i Uppsala län har två olika möten.

tvättmaskin

Syntolkning bild: En diskmaskin som har tagit eld men nu är släckt och en brandsläckare på sidan.

Bild och text från Räddningstjänsten Höllviken

Här är brandmännens viktiga varning om vad man aldrig får göra i hemmet – läs detta då det kan rädda liv!

Det finns otroligt många föremål i ens hem som medför en brandrisk. Tvättmaskinen, torktumlaren och diskmaskinen tillsammans med andra elektriska apparater är några av dem. Maskiner som vi använder dagligen – men utan att tänka på hur pass farliga de faktiskt kan vara.

Om du planerat ett nytt och bättre liv under 2020 föreslår vi att du också lägger till ’tvätta disk och kläder bara när jag är hemma och vaken’ på listan över nyårslöften.

Så här undviker du bränder i elektriska apparater:

• Använd inte grenuttag på apparater över 1000 watt.

• Tvättmaskinen, torktumlare och diskmaskin ska endast användas medan du är hemma och vaken.

• Töm luddfiltret i torktumlaren efter användning.

• Använd inte dator i sängen. Den kan bli överhettad och råkar du somna från den så märker du inget förrän det eventuellt är för sent.

• Ladda inte mobiltelefon eller dator under natten.

• Se till att elektriska värmeelement och andra elektriska värmeaggregat inte är täckta med kläder eller att möbler står för nära.

• Installera brandvarnare i närheten av tvättmaskinen, diskmaskinen och i rum med spis.

Nu hjälps vi åt att dela brandkårens otroligt viktiga budskap vidare. Kom ihåg att det kan rädda liv!

Räddningstjänsten Höllviken på Facebook.

Tisdag 14 januari

Idag så har Ge makten vidare och Neuro Uppsala-Knivsta möten. Synskadades Riksförbund Uppsala län och Föreningen Balans Uppsala län har varsitt styrelsemöte. Afasiföreningen i Uppsala län har Mötesplats Afasi på ”storan” och Stroke Uppsala har en medlemsträff.

Anmälan till Patientnämnden

Hej!
Känner ni någon som gjort en anmälan till patientnämnden?

Jag blev uppringd av en journalist från SVT, April Caarph, som ska göra ett inslag om anmälningar till Patientnämnden som har ökat det senaste åren. Hon vill gärna komma i kontakt med någon som har gjort en sådan anmälan och som vill träda fram. Det går också att vara anonym, om det behövs. Hon har en deadline på torsdag, så det måste vara denna vecka.
Hennes kontaktuppgifter är Tel. 018-17 40 71, e-mail: april.caarph@svt.se

Vänliga hälsningar
A-C Neuro Uppsala-Knivsta

Måndag 13 januari

Dagens möten står följande för, Ge makten vidare har två olika träffar, Diabetesföreningen Uppsala med omnejd och ”IFS” Intresseföreningen för schizofreni och andra psykossjukdomar har varsitt möte. Reumatikerföreningen har sittgympa och paraffinbad uppe på ”storan”.

Självmord – vad kan vi göra?

Förra året tog närmare 1 300 personer sina liv. Fredrik Tjulander stoppades två gånger från att ta sitt eget liv. Hans sambo spelade en stor roll i att han inte lyckades ta sitt liv. Hennes inblandning upplevde Fredrik som ”en själslig käftsmäll” som hjälpte honom på vägen ut ur självmordstankarna. Nu jobbar han som volontär för Suicide zero för att hjälpa andra. Med i studion finns även Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare: Tystnad är alltid farligare än att prata. Om du eller en anhörig behöver hjälp: Självmordslinjen: 90101 eller vid akuta fall: 112.

https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12519239

https://www.suicidezero.se/