Fredag 3 juli

pexels-photo-386025
Foto av Nubia Navarro (nubikini) på Pexels.com

Då är det den sista dagen innan vi stänger lokalerna för semester – Fast vänta, vi har ju haft stängt sedan den 17 mars. Men, vi har semesterstängt 6 juli – 26 juli, veckorna 28-30. Under veckorna 29-30 d.v.s. 13 – 26 juli får INGEN gå in i lokalerna då Arkan ska polera golvet.

Tryckeriet

Tryckeriet är tills vidare bemannat tisdagar och torsdagar under främst eftermiddagar. Med undantag för de veckor som Jocke har semester, vecka 29-30 och vecka 33-34.

Om din förening vill ha hjälp med tryck och/eller utskick kan du kontakta Jocke på telefon 018 – 56 09 14 eller via mejl, jocke.gunnarsson@c.hso.se

Tänk på att fortsätta att hålla avstånd och tvätta händerna.
Hoppas att vi kan ses i augusti.

Ha en skön sommar och var rädda om er!

 

Torsdag 2 juli

Sommaren under covid-19

Utbrottet av covid-19 påverkar hur vi kan resa, semestra och umgås i sommar. Här har vi samlat myndigheters och andra aktörers information om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor, friluftsliv, camping med mera.

Fortsätt följa de allmänna råden
  • Stanna hemma om du har symtom.
  • Håll avstånd.
  • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
  • Undvik större sociala sammanhang.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
Inrikesresor

Folkhälsomyndigheten avråder från att resa kollektivt på grund av smittrisken. Tänk också på att vissa transportföretag kan ha minskat antalet avgångar och infört begränsningar i antalet passagerare ombord.

Sedan den 13 juni kan symtomfria personer resa i Sverige. Det är viktigt att alla följer reglerna om att hålla fysiskt avstånd mycket noggrant, både under resan och under vistelsen. Innan du reser, kolla med kommunen du vill besöka vad som gäller på plats.

Läs mer om inrikesresor och lokaltrafik.

Utrikesresor

Utrikesdepartementet, UD, avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Den 30 juni hävs avrådan till: Ungern, Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Beslutet gäller även för Monaco, San Marino och Vatikanstaten. För andra länder inom EU, EES och Schengen, gäller avrådan till och med den 15 juli. För övriga länder gäller avrådan till och med den 31 augusti.

Läs mer om utrikesresor.

Friluftsliv

När vi inte kan resa och umgås som vanligt förväntas det lokala friluftslivet öka kraftigt i sommar. Att fler människor ger sig ut i naturen är så klart positivt och något myndigheterna uppmuntrar. Samtidigt är det extra viktigt att alla visar hänsyn mot naturen, djurlivet, markägare och andra människor.

Tio tips från Naturvårdsverket om hur du visar hänsyn i naturen. 

Naturvårdsverkets tips och råd till dig som arbetar med friluftsliv under covid-19.

Allemansrätten – dina rättigheter och skyldigheter

Allemansrätten innebär att du får röra dig fritt i naturen utan att fråga markägaren om lov. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, åker båt eller gör något annat i det fria.

Läs mer om vad allemansrätten säger om olika aktiviteter. 

Läs mer om vad lagen säger om allemansrätten.

Elda säkert – tänk på brandrisken

Du ska alltid vara försiktig när du hanterar eld i naturen oavsett om du använder campingkök, bärbar grill eller eldplats. Under sommaren när det är torrt ute är det extra viktigt att tänka på brandrisken.

Tänk på detta innan du eldar i naturen:

  • Ta reda på om det råder eldningsförbud. Då är det förbjudet att elda och grilla i skog och mark, även i fasta eldstäder. Information om eldningsförbud hittar du på kommunens eller länsstyrelsens webbplatser. Håll dig uppdaterad med hjälp av Länsstyrelsernas karta över eldningsförbud.
  • Håll koll på eventuella regler som gäller i nationalparker och naturreservat. Det kan vara helt förbjudet att elda eller bara tillåtet på vissa fasta eldplatser. Reglerna framgår av anslagstavlorna i området och du kan även få mer information från kommunen eller länsstyrelsen.
  • Välj en säker plats att elda på så att elden inte riskerar att spridas. Information om hur du eldar säkert.
  • Undvik att lämna handsprit i bilen eftersom det innehåller alkohol och betraktas som mycket brandfarligt. När temperaturen stiger ökar avångningen i handspriten. Detta i kombination med en gnista eller låga kan orsaka en brand. Gnistor kan uppstå när man till exempel öppnar eller stänger bildörrar.

Tips: Ladda ner appen Brandrisk Ute och håll koll på brandrisken i skog och mark. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus.

Läs mer: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/sommar-covid19

Onsdag 1 juli

106479353_3038558186231469_3637928005713355475_o
ST bild: Hemestra där du är. Håll ett omtänksamt avstånd. Tre stycken ”ank-badringar” på en två meters tumstock. Tillsammans minskar vi smittspridningen. 1177 Vårdguiden & Region Uppsala.
Hemestra där du är. Njut av sommaren utomhus och i ditt närområde. Hitta smultronställen, vandringsleder och fina badplatser med hjälp av Naturkartan. https://naturkartan.se/sv/uppsalalan
Tack för att du håller ett omtänksamt avstånd och hjälper till att minska smittspridningen. #coronasommar

Tisdag 30 juni

Lite svalare ute nu. Här nedan kan du ta del av ett brev från valberedningen gällande Funktionsrätt Uppsala läns årsmöte den 17 september 2020.

Till föreningar som är medlem i Funktionsrätt Uppsala län

Föreningarna inbjuds till och uppmanas att nominera (föreslå) personer till de person-val, som årsmötet för Funktionsrätt Uppsala län (torsdag 17 september 2020) ska göra.

Årets valberedare är Birgitta Lång (Sammankallande), Lena Thorén och Pia-Maria Hammarling.

Birgitta Lång
Snickar Anders väg 1
743 94 Skyttorp
Telefon: 070 – 415 76 08
E-post: uppsala@fibromyalgi.se

Nomineringarna ska vara valberedningen tillhanda via post, fax eller e-post senast den 19 augusti 2020. (se bifogad blankett för adressuppgifter).

Föreningarna kan även nominera personer från andra föreningar än den egna.

Nominerade personer måste vara tillfrågade, samt ha accepterat nomineringen.

Funktionsrätt Uppsala läns årsmöte hålls torsdag den 17 september 2020.

Plats: Funktionsrätt Uppsala läns Sammanträdeslokal ”Storan”, Uppsala, klockan 17.30, Kungsgatan 62, 5 trappor upp.

Nu har ni chansen att påverka Funktionsrätt Uppsala läns arbete och utseende i styrelse och arbetsgrupper.

Funktionsrätt existerar tack vare medlemsföreningarna och bidrar ni inte med kandidater till de poster som ska tillsättas så kan ni inte heller räkna med någon förändring varken i föreningslivet eller ute i samhället.

Funktionsrätt Uppsala län, FUL, har 50 medlemsorganisationer som slutit sig samman.

FUL arbetar med ett länsövergripande perspektiv. FULs uppgift är att förändra samhället och förbättra villkoren för människor med funktionsnedsättningar och deras närstående/anhöriga. FUL gör det bland annat genom dialog med beslutsfattare, massmedia och andra samhällsaktörer där vi belyser levnadsvillkoren för dessa människor och deras närstående/anhöriga.

FUL arbetar aktivt för att åstadkomma tillgänglighet, frångänglighet och förändringar i samhället som inkluderar alla människor.

FUL och FULs medlemsorganisationer är alla en samlad röst/bärare av den mest viktiga kunskapen, den egna kompetensen och erfarenheten.

FUL och FULs medlemsorganisationer nyttjar den kompetensen, så att samhället kan förbättras och utformas universellt.

FUL är en idéburen samverkansorganisation som är politiskt och religiöst obunden.

FUL styrs inte av något annat än FULs vision av ett samhälle för alla. FULs självständighet ger FUL trovärdighet och en unik samhällsroll att fylla som inte kan göras av andra samhällsaktörer.

Att inte alla kan delta i samhället på lika villkor på grund av att det inte finns någon dialog/samverkan/medverkan med patient-funktionsrättsorganisationerna och anhöriga/närstående. Det är inte en individfråga. Det är en rättighetsfråga.

påverka och nominera nu personer som ni tror kan hjälpa/lyfta Funktionsrätt Uppsala läns arbete för att åstadkomma tillgänglighet, frångänglighet och förändringar i samhället som inkluderar alla människor.

Valberedningen genom Birgitta Lång

NOMINERINGAR årsmöte

Mandatet utgår för följande ledamöter:
Christina Brännström, Hanna Fredholm, Lena Nilsson, Carina Pettersson, Bo Östen Svensson

Mandatet utgår för följande revisor och ersättare:
Rose-Marie Fältås (ordinarie), Lars-Ivar Olsson (ersättare)

Nuvarande valberedning (väljs på ett år):
Birgitta Lång, Lena Thorén, Pia-Maria Hammarling

Vår förening nominerar:
Uppdrag – Namn – Telefon – Förening
Ledamot för två år__________
Ledamot för två år__________
Ledamot för två år__________
Ledamot för två år__________
Ledamot för två år__________

Förtroendevald revisor för två år (1 stycken)__________

Revisorsersättare för två år (1 stycken)__________

Valberedare__________

Föreningens namn:__________
Uppgiftslämnare:__________

Skicka in nomineringarna senast den 19 augusti!!!!

Nuvarande styrelses sammansättning:

Ordförande Fabian van Blaricum (vald 28/5 2019 för 2 år mandatperiod går ut 2021)
Kassaförvaltare Carina Pettersson (Vald 23/5 2018 för 2 år mandatperiod går ut 17/9 2020)
Ledamot Christina Brännström (vald 23/5 2018 på 2 år mandatperiod går ut 17/9 2020)
Ledamot Lena Nilsson (vald 23/5 2018 på 2 år mandatperiod går ut 17/9 2020)
Ledamot Marielle Sandstedt (vald 28/5 2019 för 2 år mandatperiod går ut 2021)
Ledamot Bo Wedin (vald 28/5 2019 för 2 år mandatperiod går ut 2021)
Ledamot Lilian Larsson (vald 28/5 2019 för 2 år mandatperiod går ut 2021)
Ledamot Hanna Fredholm (vald 28/5 2019 för 1 år mandatperiod går ut 17/9 2020)
Ledamot Bo Östen Svensson (vald 28/5 2019 för 1 år mandatperiod går ut 17/9 2020)

Revisor: En revisor upphandlad. AVL revision – Anette Lindström.

Nuvarande föreningsrevisorer:
Olavi Lång (vald 28/5 2019 för 2 år. Mandatperiod går ut 2021)
Ros-Mari Fältås (vald 23/5 2018 på 2 år. Mandatperiod går ut 17/9 2020)

Revisorsersättare:
Lars Ivar Olsson (vald 23/5 2018. Mandatperiod går ut 17/9 2020)
Ludvig Arbin (vald 28/5 2019 för 2 år. Mandatperiod går ut 2021)

Brevfranvalberedningen2020 ladda ned.

Måndag 29 juni

Tråkigt nog, så fortsätter vi att ha stängt i våra lokaler. Man brukar längta till semestern, men just nu så längtar jag efter att vi ska kunna öppna upp hos oss igen, så att man kan få träffa alla härliga människor som brukar komma och ha möten i våra lokaler, ska hämta någon föreningsgrej eller bara kikar förbi för att ta en kaffe. Men snart så.

Upplandsmuseet tipsar
Res till 1800-talet en stund
SOMMAR PÅ DISAGÅRDEN !

Denna sommar kommer många att semestra hemmavid. Ett besök på vårt friluftsmuseum Disagården i Gamla Uppsala är som att göra en resa i tiden. Här får du en inblick i hur människor levde på den uppländska landsbygden under 1800-talet.

Vi håller öppet hela sommaren fram till sista augusti, alla dagar 10-17.

Öppen visning av området kl. 13.
Stugvisning i form av öppet hus kl. 14–15.
Husen är öppna varje lördag och söndag
kl. 13–16. Sommarcafé på helgerna, kl.11-15.

Mer information om Disagården 2020 »

Vi dokumenterar samtiden
STÄLLA IN OCH STÄLLA OM

Upplandsmuseet samlar in minnen under coronavåren 2020. Hur kommer vi att minnas denna speciella tid i framtiden?

Upplandsmuseet samlar in berättelser från vardagslivet för några av länets invånare. Ett 20-tal personer skriver dagbok under några veckor under våren 2020 och fotograferar sin vardag.
Vi längtar tills det är över och allt är tillbaka i sin vanliga ordning, men kanske blir vissa saker aldrig riktigt som förr igen. Kanske blir corona-krisen den tid då vi tog ett stort kliv i den digitala omställningen. Vi lever i ett samhälle som håller på att ställa om, mitt i den stora krisen.

Läs mer om projektet »

Välkommen tillbaka!
VI ÅTERÖPPNAR MED OMSORG

Efter att ha varit stängt sedan den 13 mars på grund av coronapandemin öppnar vi museet igen den 23 juni. Vi är glada över att kunna hälsa våra besökare tillbaka och har förberett för en museiupplevelse under trygga former där vi visar omtanke om varandra.

Vi har anpassat verksamheten efter situationen och har därför inga visningar eller program på museet under sommaren.
Vår barnutställning och vårt matsäcksrum är stängt men barnfamiljer är välkomna att besöka våra andra utställningar, gå en tipspromenad och ta en glass i vårt café.

Upplandsmuseet öppnar igen »

DIGITALA UPPLEVELSER
UPPLANDS KULTURHISTORIA I MOBILEN

Vi ökar vårt digitala utbud och gör det lättare för alla som inte kan komma till oss att lära sig mer om Upplands kulturhistoria genom museets digitala kanaler.

Du kommer säkert att hitta något intressant – oavsett om du hellre tittar på film, lyssnar på podd, gillar gamla fotografier eller tycker om att ha kontakt via sociala medier!

Här hittar du hela utbudet »

Foto: ”Stort intresse i Upsala för televisonsveckan” , Svartbäcksgatan 14, Uppsala 1954. Fotograf:  Uppsala-Bild

Fredag 26 juni

Igår var det så dags för det sista Torsdagsbladet innan ”den riktiga” sommaren tar fart. Nästa nummer kommer först den 27 augusti. Men detta nummer innehåller som vanligt lite blandad information och inbjudningar. Önskar du kika i ett äldre nummer, klicka här för Torsdagsbladets arkiv.

TBladet 25 juni docx.
TBladet 25 juni pdf.

Tryckeriets öppettider – trots denna pandemi

Tryckeriet är tills vidare bemannat tisdagar och torsdagar under främst eftermiddagar. Med undantag för de veckor som Jocke har semester, vecka 29-30 och vecka 33-34.

Om din förening vill ha hjälp med tryck och/eller utskick kan du kontakta Jocke på telefon: 018 – 56 09 14 eller via mejl, jocke.gunnarsson@c.hso.se

Träffa politiker som cyklar till sommaren

Idag kommer några av länets ledande politiker tillsammans med företrädare för Upplandsstiftelsen uppmärksamma cykelrutter för rekreation och turism genom att göra en cykeltur på cirka 15 kilometer på lämpliga cykelvägar till cykelvänliga besöksmål.

Region Uppsala och Upplandsstiftelsen undersöker möjligheterna att utveckla cykelrutter för cykelutflykter i länet. Både för att det är ett trevligt sätt att ta sig till naturen och för att cykla bidrar till stärkt folkhälsa. Cykelleder ska bli mer trafiksäkra och ger en trevlig upplevelse längs vägen. De passerar ofta både sevärdheter och service och Uppsala län bjuder på många slingor där man antingen kan ta sig från en plats till en annan eller öka tillgängligheten genom att nyttja kollektivtrafiken.

Deltagare på dagens cykelrutt:

Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen

Johan Örjes (C), ordförande Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden

Jenny Lundström (MP), ordförande Upplandsstiftelsen

Thomas Bertilsson, VD Upplandsstiftelsen

Läs mer här: https://via.tt.se/pressmeddelande/traffa-politiker-som-cyklar-till-sommaren?publisherId=3235664&releaseId=3279169

Torsdag 25 juni

Mänskliga Rättighetsdagarna 2020 – Passa på att köpa din biljett senast den 30/6 för 30 procents rabatt.

Ni har väl inte missat programmet till Mänskliga Rättighetsdagarna som äger rum 3–5 december på Uppsala Konsert & Kongress – och en stor del av årets program kommer att ta upp hur coronapandemin och de restriktioner som har införts för att stoppa dess framfart påverkar de mänskliga rättigheterna.– I december när vi arrangerar forumet kommer vi att ha levt med covid-19 i nästan ett år och det är viktigt att kunna mötas och diskutera vilka effekter viruset har haft för de mänskliga rättigheterna både här hemma och runt om i världen, säger Caroline Matsson, projektledare Mänskliga Rättighetsdagarna.

Men programmet som lanseras under rubriken ”Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor?” kommer inte bara att handla om rådande pandemi. Runt 150 programpunkter, 500 medverkande och ett 80-tal utställare kommer att finnas på plats under MR-dagarna för att belysa frågor som rör olika aspekter av boende som en mänsklig rättighet.

– Runtom i världen ser vi hur en bra bostad blir alltmer förbehållet resursstarka individer, där bostaden snarare blir en handelsvara framför en rättighet. Under årets forum kommer vi att diskutera vilka strukturella åtgärder som behövs för att rätten till bostad ska kunna förverkligas, säger Caroline Matsson.

De rådande omständigheterna med coronaviruset gör att det är osäkert om Mänskliga Rättighetsdagarna 2020 kommer att kunna genomföras i vanlig omfattning. Arrangörerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och om restriktionerna för offentliga sammankomster fortsätter även efter sommaren kommer beslut att tas i början av hösten om att flytta forumet till våren 2021.

Programmet för forumet finns att ta del av på webben och till och med 30/6 kan besökare boka biljetter med 30 procent rabatt.

Läs mer på hemsidan: https://invitepeople.com/public/events/12645/seminars/

Onsdag 24 juni

SOL i sikte, eller har varit ett tag nu, men det blir ordentligt varmt i dag. Tänk på att dricka mycket vatten. Om man vill vara på ett svalt ställe, så kanske bio kan vara nåt. Några biografer som har ”corona-säkra” filmvisningar har kommit igång. Filmstaden i Uppsala verkar inte ha kommit igång än, men Nordisk Film på Gränby centrum har.

Nu testar Region Uppsala även för antikroppar mot covid-19.

Från och med nu erbjuder Region Uppsala även möjligheten att testa för antikroppar mot covid-19. Antikroppar bildas efter genomgången sjukdom och testet, som är ett enkelt blodprov, ska inte förväxlas med testet för pågående sjukdom (så kallat PCR-test).

– Att den breda allmänheten ges möjlighet även till antikroppstester är ett viktigt steg, och vi bygger ut kapaciteten för provtagning kontinuerligt för att alla som vill testa sig ska få testa sig, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

Provtagningen kostar 200 kronor i egenavgift och utförs vid ett flertal vårdcentraler. Man bokar själv tid genom att logga in med e-legitimation på 1177.se. Även ett flertal privata vårdcentraler kommer att erbjuda testerna, där kan intresserade höra med sin vårdcentral. Läs mer här: https://via.tt.se/pressmeddelande/nu-testar-region-uppsala-aven-for-antikroppar-mot-covid-19

Allemansrätten – I Sverige för vi röra oss nästan var vi vill.

Det här gäller vid olika aktiviteter:
Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.

Man får vistas utom syn- och hörhåll från privat tomt.
Slå läger en natt var man vill (inte på någons tomt)

När det gäller eldning, så är det viktigt att hålla sig uppdaterad om eldningsförbud råder.
Elda helst på uppgjord eldstad.
Är förbjudet att elda på klipphällar – de spricker av värmen.
Inte bryta kvistar och grenar att elda med.

Plocka bär och svamp är i naturen går bra, om det inte är i naturreservat och inte på någons tomt. Kolla även upp så att inget är fridlyst i området.

Läs mer om allemansrätten här: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/

Tisdag 23 juni

Idag är det FN:s dag för offentliga tjänster. Det är en dag som FN har instiftat för att uppmärksamma och uppmuntra människor som jobbar i offentliga sektorn.

Offentlig sektor i Sverige finansieras av skattebetalarna. Det innefattar jobb inom utbildning, vård och omsorg, rättsväsende, försvarsmakten, politik, kollektivtrafik och infrastruktur.

Ge uppskattning till någon du känner som jobbar i offentliga sektorn idag!

Så förebygger du drunkningsolyckor: Det sker snabbt och tyst

Det blir allt varmare, både i luften och i vattnet och vi är många som är badsugna. Men man måste komma ihåg att vara försiktig, förra året omkom 68 personer till följd av drunkning och hittills i år har 17 personer mist livet i vattnet. Här ger akutsjuksköterskan Camilla Thurell livsviktiga råd för att se till att klara en räddning om olyckan är framme. https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/13279628

 

Måndag 22 juni

Funktionsrätt Uppsala län fortsätter med att ha stängt i förebyggande syfte på grund av Covid-19. Tryckeriet är öppet under begränsade tider, så kontakta Jocke för att boka tryck. Tfn: 018 – 56 09 14, e-post: jocke.gunnarsson@c.hso.se.

I torsdags så kom det ut ett nytt Torsdagsblad, som vanligt med blandad info.

TBladet 18 juni docx.
TBladet 18 juni pdf.

Linnéstigarna – Lär känna Uppsalas natur

Från picknick och blommor till geocaching och vandring…
Upptäck Uppsalas åtta Linnéstigar för alla sommarens utflykter.

Välkommen ut i naturen!

Mer info: https://www.linnestigarna.se/

Biotopia (foldrar & kartor)
Naturkartan (app & hemsida)

Tro på sommaren – Svemester

Trots läget i världen, så är den svenska sommaren här. Svenska turistföreningen har lite inspiration och idéer på vad du kan upptäcka i sommar. Läs mer på Svenska Turistföreningen hemsida.