Tisdag 2 maj

Har idag sett på SVT Nyheter om Uppsala kommuns nya app för färdtjänst. Den vore ju bra, om den gick att använda fullt ut när man använder en telefon med hjälpmedel.

App för färdtjänst kritiseras – kommunen har missat lagkrav: ”Pinsamt”

PUBLICERAD IDAG 05:30

Uppsala kommuns app för färdtjänst får kritik från Myndigheten för digital förvaltning – på 24 punkter.

– Kritiken är befogad, vi har brustit, säger Eric Sand, enhetschef för Särskild kollektivtrafik på Uppsala kommun.

Vid en tillsyn av Uppsala kommuns app för färdtjänst, som heter Mina Resor, fann Myndigheten för digital förvaltning, Digg, allvarliga brister.

– Appen är inte lättanvänd, speciellt inte för personer som använder hjälpmedel, säger Ilias Bennani, specialist inom digital tillgänglighet på Digg, som granskat hur appen fungerar i android-telefoner.

24 kritiska punkter

Exempel på kritik är att det inte finns möjlighet att välja hur många väskor som ska med på resan, sådant som inte visas på skärmen läses upp, och om text förstoras kapas den av.

– Appen är stökig så jag ringer i regel i stället för att beställa en resa, säger Fredrik Larsson, som har appen på sin Iphone, som uppvisar liknande problem som android-telefonerna.

Miss av lag

2019 trädde en ny lag i kraft som innebär att offentliga aktörers digitala tjänster ska vara tillgängliga för alla – en lag som Uppsala kommun missat.

– Kritiken är befogad, vi har inte bevakat de tillgänglighetskrav som kom i samband med den nya lagen, säger Eric Sand, enhetschef på Särskild kollektivtrafik, i Uppsala kommun.

Uppsala kommun har fram till i början av september på sig att åtgärda bristerna, annars hotas kommunen med vite.

DET HÄR ÄR DIGG

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, granskar digital offentlig service av offentliga aktörer för att se om de lever upp till de krav som finns i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

För Sveriges del innebär det att myndigheten ska granska 416 webbplatser och 17 mobila applikationer under år 2023.

Övervakning av digital offentlig service ska genomföras av alla medlemsstater i EU.

Källa Myndigheten för digital förvaltning

Här kan du ta del av när de pratar med Fredrik Larsson om appen: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/app-for-fardtjanst-kritiseras-kommunen-har-missat-lagkrav-pinsamt–mn9q9j

Synskadade Henrik om appen: ”Känner mig diskriminerad”

PUBLICERAD IDAG 05:30

Henrik Götesson är synskadad och beställer regelbundet resor via kommunens app för färdtjänst.
– Men jag kan inte göra det som andra kan göra, säger han.

Här kan du ta del av när Henrik Götesson försöker använda appen: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/synskadade-henrik-om-appen-kanner-mig-diskriminerad–hbvppf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *