Onsdag 1 mars

Hej och välkommen till Svårlurad!
Ett initiativ av Sveriges banker mot bedrägerier.

Bli svårlurad

Tillsammans hjälps vi åt.

Bedrägeriförsöken ökar och har kommit att bli ett stort samhällsproblem. Bedragarnas metoder ändras hela tiden. Ju mer du känner till om hur det kan gå till desto lättare är det att undvika att bli lurad. Det är vanligt att bedragare utger sig för att ringa från din bank, polisen, företag, en myndighet eller påstå sig vara din närstående. Bedragarna kan manipulera telefonnummer och hemsidor så att de ser tillförlitliga ut.

Här på hemsidan hittar du bland annat information om bedrägerier, exempel på vanliga situationer som kan uppstå och hur du skyddar dig.

Tillsammans hjälps vi åt att stoppa bedrägerierna.

Bra att veta.

Det kan vara svårt att genomskåda skickliga bedragare som ringer och försöker lura dig. Här är några tips för att minska risken att det sker:

  • Lägg på om samtalet känns obekvämt, stressande eller konstigt.
  • Logga inte in med din säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis bankID) på någon annans uppmaning.
  • Banken ringer inte för att be dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter.

Lär dig mer

Har du blivit utsatt för bedrägeri? Kontakta din bank omgående!

Polisanmäl alltid ett bedrägeriförsök. Ring Polisen på 114 14.

Telefonbedrägerier.

Någon ringer och påstår sig vilja hjälpa dig att stoppa en transaktion från ditt konto. Det är brådskande och du ombeds logga in med säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis BankID) för att lösa problemet.

Vänta, stopp! Det är någon som försöker luras. Banken behöver inte din hjälp för att stoppa en pågående transaktion. Läs mer här.

SMS-bedrägerier.

Du får ett sms från en avsändare som verkar tillförlitlig. I meddelandet uppmanas du klicka på en länk som du tror leder till någonting bra. I själva verket ger du ut personlig information som används i syfte att begå brottsliga handlingar.

Varför just du? Tänk efter om det är rimligt. Läs mer här.

Oväntat hembesök.

Det ringer på dörren. Personen som står utanför säger sig behöva komma in för att till exempel säkerställa att ventilationen fungerar som den ska. Du minns inte att du nåtts av informationen men släpper ändå in personen i ditt hem.

Gör inte det! En bedragare har ringt på i syfte att luras. Läs mer här.

Läs mer på svårlurad.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *