Onsdag 22 februari

Blev det någon semla igår? Inte för mig men jag klarar mig ändå. Fettisdagen är årets största dag för bagerierna och jag såg nåt inslag om att försäljningen var på samma nivå som innan denna pandemi kom och lade beslag på våra liv. Och sen kom detta förfärliga krig i Ukraina, så ledsamt, särskilt för de som bor/bodde där, även om vi blir drabbade på olika sätt men inte långa vägar som de har blivit.

Här nedan kommer det senaste Nyhetsbrevet från Infoteket att ta del av.

Infoteket om funktionshinder finns för dig som vill veta mer om funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa. Här kan du få kunskap, vägledning, tips och verktyg för ett fungerande vardagsliv.

Infoteket om funktionshinder – Nyhetsbrev för februari

Om att leva med svår benskörhet
Porslinskvinnan – en föreläsning på infoteket 1 mars kl 18–20

Louise Vidlund föddes med den sällsynta funktionsnedsättningen Osteogenesis Imperfecta (OI). Även en lätt beröring kan orsaka frakturer på hennes skelett. Genom sina föreläsningar och med sin bok ”Porslinskvinnan” vill Louise visa att det går att leva ett gott liv ändå. Under kvällen får du också träffa representanter från RBU Uppsala länRiksförbundet Sällsynta diagnoser samt Centrum för sällsynta diagnoser.

Läs mer om föreläsningen med Louise Vidlund (regionuppsala.se/infoteket/program).
– Hej, jag är sällsynt!
Tavelutställning på infoteket under vecka 9

Möt några bärare av sällsynta diagnoser och deras närstående. I bild och text berättar de om sina erfarenheter av att känna sig annorlunda och vårdens förmåga eller oförmåga att bemöta det sällsynta.

Utställningen består av bilder tagna av fotografen Jonas Forsberg från Örnsköldsvik som själv lever med en sällsynt tarmsjukdom.

Varmt välkommen in under våra öppettider, från 27 februari till och med 2 mars.

Besök och kontakta infoteket (regionuppsala.se/infoteket/besok).
Autism i skolan – ett samtal om att växa upp 
med NPF-diagnos
Evenemang på Infoteket onsdag 15 mars kl 18–19

Även om det fanns tecken redan i förskoleåldern, dröjde det ända till femte klass innan Louise fick diagnosen Asperger (autism). Skolan fungerade bitvis dåligt och i sjätte klass fick hon flytta över till en resursklass. Idag är Louise 22 år, jobbar och bor i egen lägenhet. Välkommen till en pratstund där Louise samtalar med sin mamma Eva om uppväxten och skolgången, extra stöd … och om hur det gick sen.

Läs mer om evenemanget med Louise och Eva (regionuppsala.se/infoteket/program).
Missade du Tala om tystnad …?
Du som inte hade möjlighet att ta del av förra veckans föreläsning om selektiv mutism har nu en ny chans. Föreläsaren Johanna Syrén har generöst lovat oss att få publicera en inspelning av föreläsningen på vår webbplats. Du kan redan nu ta del av en otextad version. Vi kompletterar med textning och syntolkning så fort vi hinner.

Infotekets filmer och filmade föreläsningar (regionuppsala.se/infoteksfilmer).
Tips och verktyg vid läs- och skrivsvårigheter
Evenemang på infoteket onsdag 22 mars kl 18–20.

Hur kan mobiltelefonen bli ett bra verktyg för dig som har svårt att läsa och skriva? Kom till infoteket. Vår IKT-pedagog Fanny Iselidh ger tips på inställningar, appar och strategier som kan underlätta i vardagen. Om du vill, finns det möjlighet att prova själv. Vi hjälper dig att komma igång. Ta med egen mobiltelefon!  

Läs mer om evenemanget Tips och verktyg (regionuppsala.se/infoteket/program).
Mini-visningstorg på mini-infotek

Nu finns exempel från visningstorget på fler platser i Uppsala län. Det är våra mini-infotek som fått mini-visningstorg i pappersformat. Här kan du bläddra bland olika miljöer såsom arbetsplatsen, hallen eller matplatsen och få tips på saker som kan förenkla. Här finns också råd om vad du kan tänka på när du ska i väg på aktivitet eller var du kan hitta aktiviteter.

Mini-visningstorget finns nu i Knivsta, Bålsta, Heby, Tärnsjö och Enköping men håll utkik även i Skutskär, Tierp och Östhammar dit de är på väg inom kort. Så ta gärna en titt om du besöker något av våra miniinfotek.

Mini-infotek i Uppsala län (regionuppsala.se/mini-infotek).
Överlev tråkiga läxor

“Autistens överlevnadsguide till skolan” är Månadens bok. Den är skriven för dig som är ung, går i skolan och har autism. Boken är full med överlevnadstips eller “life-hacks”.
Här får du tips på strategier som kan göra skolan lättare att uthärda. Du får lära dig mer om vad autism innebär och i varje kapitel finns quizzar och kryssfrågor som hjälper dig att lära känna dig själv.

En bok av Alexander Skytte och Jiang Millington

Mer om månadens bok (regionuppsala.se/
infoteket/manadensbok).
Fler lästips om autism

Nu har vi uppdaterat infotekets lästips på temat autism som utgör ett av 20 teman för lästips från infoteket. Samtliga titlar i våra lästips finns att låna på infoteket och på alla mini-infoteket i länet.

Kolla in alla våra lästips (regionuppsala.se/infoteket/lastips).
16 nyförvärv i bokhyllorna

Helt plötsligt brakar det till i brevinkastet. 16 nya böcker har kommit in sedan senaste nyhetsbrevet. De flesta är helt nya titlar. Några är nya upplagor av böcker vi haft sedan tidigare.

Se våra nyförvärv i Infotekets bibliotekskatalog.
Infoteket om funktionshinder, S:t Johannesgatan 28 D Uppsala, 018-611 66 77,
infoteket@regionuppsala.se

Källa: https://web.apsis.one/pO1S9wORcFE3oP

Infoteket direkt: https://regionuppsala.se/infoteket/?link_id=6Nw0TuoOcxKLZ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *