Fredag 10 februari

Unik kartläggning av Sveriges förändrade vinterklimat

– så påverkas vi här och nu

Klimatförändringar är inte något avlägset som bara kommer att påverka kommande generationer – det händer här och nu. Sverige blir varmare, det regnar mer och antalet dagar med snö blir allt färre.

– Vi ser att det har blivit varmare och att den utvecklingen fortsätter. Det kommer att vara uppenbart för alla att det inte kommer att bli som det varit förut, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

Men hur påverkas vi människor, djur och natur av det här? SVT Nyheter har gjort nedslag från Skåne till Norrbotten för att se hur klimatförändringarna märks i vår vardag – men också hur vi anpassar oss. Följ med genom ett Vintersverige i förändring.

Gå in via länken och välj din region i rullistan eller tryck på en av bilderna för att se påverkan i din närhet: https://www.svt.se/special/unik-kartlaggning-av-sveriges-forandrade-vinterklimat/

Fakta

Det är skillnad på väder och klimat. Väder är det som är utanför fönstret just nu. Klimat är statistik om väder som samlats i en mätserie som omfattar 30 år och kallas normalperiod.

Sveriges årsmedeltemperatur har ökat med 1,9 °C jämfört med perioden 1861–1890. Det är också vetenskapligt fastslaget att den här uppvärmningen beror på ökade utsläpp av växthusgaser säger SMHI och FN:s klimatpanel IPCC. Enligt FN:s klimatpanel IPCC är det “tveklöst” eller “entydigt” att det är människans utsläpp och aktiviteter som orsakar uppvärmningen.

Sveriges årsnederbörd har ökat sedan 1930 från 600 mm/år till nästan 700 mm/år. Ökningen är störst i västra Götaland och norra Norrland där den ökat med 10 procent mellan de två normalperioderna 1961-1990 och 1991-2020.

Antalet dagar med snötäcke har minskat 16 dagar i snitt sedan 1950.

Källor SMHI:

Klimatförändringar: Observerad klimatförändring i Sverige

Temperaturförändringar: Klimatindikator-temperatur

Nederbördsförändringar: Sveriges klimat har blivit blötare och varmare

Isförändringar: Klimatindikator-maximal isutbredning

Snöförändringar: Klimatindikator-snö

IPCC: Effekter, anpassning och sårbarhet

Källa: https://www.svt.se/special/unik-kartlaggning-av-sveriges-forandrade-vinterklimat/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *