Torsdag 2 februari

Vad händer i era föreningar? Ni får gärna dela med er. Mejla mig: linda.sundblom@c.hso.se. Här nedan får ni ta del av Hjärnfondens senaste nyhetsbrev.

Nytt läkemedel mot Alzheimer godkänt i USA och mycket mer.
Klicka här för att läsa mejl på webben

Hej

Välkommen till Hjärnfondens nyhetsbrev. Den här månaden kan du bland annat läsa om det banbrytande läkemedlet mot Alzheimers sjukdom som nyligen godkänts i USA, se psykiatrikern Lotta Borg Skoglund prata om ADHD genom livet och veta vilka tolv hjärnforskare som mottagit Hjärnfondens stipendium för sin forskning. Du får också följa med på Beatrices resa när hon fick stroke som 24-åring och läsa om månadens insamlare Victoria som är Sveriges yngsta person med ALS.

Tack för att du vill läsa.

Nytt läkemedel mot Alzheimer godkänt i USA
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade den 6 januari att antikroppen lecanemab snabbgodkänts för behandling av mild Alzheimers sjukdom. Godkännandet är ett forskningsgenombrott som ger hopp för hundratusentals Alzheimerdrabbade och deras närstående. Utvecklingen av läkemedlet bygger på forskning som gjordes av Lars Lannfelts grupp vid Uppsala universitet på 1990-talet med stöd från bl a Hjärnfonden.
Läs mer →

Lotta Borg Skoglund om ADHD genom livet
Vad kan man göra som förälder och närstående till barn med ADHD, hur kan man tackla diagnosen som vuxen, på jobbet och hur är det att åldras med funktionsnedsättningen? ADHD kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och kvinnors symtom kan bli värre senare i livet samt påverkas av hormonella svängningar. Hör Lotta Borg Skoglund, docent vid Uppsala universitet och överläkare i psykiatri, berätta om den samlade forskningen på Hjärnans Dag i höstas.
Se hela föreläsningen (31:51 min) →

Årets mest lästa artiklar
2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här hittar du Hjärnfondens tio mest lästa artiklar från året som gått.
Hjärnfondens tio mest lästa artiklar →

En hjärna i ett provrör
Varför drabbas vissa människor av psykiatriska sjukdomar som schizofreni och bipolär sjukdom? Eller av diagnoser som ADHD och anorexia nervosa? Och varför svarar vissa patienter bra på mediciner medan andra inte gör det alls? Det vill överläkare Carl Sellgren Majkowitz ta reda på.
Läs mer →

Tolv forskare får Hjärnfondens stipendium
Depression, stroke, schizofreni, demens och MS är bara några av de diagnoser som Hjärnfondens stipendiater 2023 forskar om. Tack vare gåvor till Hjärnfonden delades totalt 7,2 miljoner kronor ut i form av postdoktorala stipendier till tolv lovande hjärnforskare. Forskningen om hjärnan är en förutsättning för att vi ska kunna nå de framsteg som behövs för att fler människor ska kunna leva mer och längre. Tack till dig som stöttat forskningen.
Läs mer →

Beatrice berättar om sin stroke
På Hjärnfondens Instagramkonto kan du läsa tre inlägg om Beatrice som var 24 år ung när hon fick en stroke. Proppen i hjärnan kom efter en knäoperation och enligt läkarna hade hon oerhörd tur, hade den suttit några millimeter åt ena eller andra hållet hade hon förmodligen inte överlevt. Idag har det gått fyra år sedan stroken och Beatrice har två små barn. Det syns inte utanpå, men hon lever med permanent hjärntrötthet.
“Att ha haft döden flåsande i nacken men överlevt har gett mig en tacksamhet som är svår att beskriva”, säger hon.

Följ Hjärnfonden på Instagram för att läsa hela Beatrices historia och ta del av fler personliga berättelser.
Följ Hjärnfondens Instagramkonto här →

Victoria Sandsjoe är 24 år och Sveriges yngsta person med ALS. Hon har levt med sjukdomen i snart fyra år. Diagnosen fick hon en vecka efter att hon firat sin 21-årsdag med vänner på Malta. Victorias insamling hos Hjärnfonden översållas med hjärtan och kärleksfulla kommentarer, och det är berörande att se hur många som vill vara med och bidra till forskningen om ALS.
Stöd Victorias insamling →

Tack för att du tog dig tid att läsa Hjärnfondens nyhetsbrev. Vi önskar dig en trevlig dag.

Vänliga hälsningar,
Emelie Bäckelin, Vetenskaplig redaktör på Hjärnfonden
Bli månadsgivare →

Följ oss
https://www.instagram.com/hjarnfonden_sverige/
https://www.facebook.com/hjarnfonden
https://www.linkedin.com/

Ring oss på 08 – 40 60 800, swisha en gåva till
90 112 55 eller besök oss på hjarnfonden.se

https://www.givasverige.se/tryggt-givande/

https://www.postkodlotteriet.se/valgorenhet/organisationer/hjarnfonden

https://www.hjarnfonden.se

Utskick certifierat av Rule

Källa: https://www.hjarnfonden.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *