Måndag 16 januari

Här nedan kan ni ta del av Hjärnkolls senaste nyhetsbrev, det första för i år.

Hjärnkoll arbetar för att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter.

Seminarieserien om Hjärnkolls erfarenhetskunskap fortsätter våren 2023

Välkomna till Hjärnkoll Uppsala läns digitala seminarier våren 2023!
På seminariet berättar våra Hjärnkollambassadörer om sin egna erfarenheter av att ta sig från allvarliga problem eller sjukdom till ett gott liv. Föreläsningen tar 60 minuter och är kostnadsfri.
Vi fortsätter efter en paus samtalet till kl 19 för de som vill fördjupa sig i ämnet.

Schema – Hjärnkollseminarium om erfarenhetskunskap.
Sista tisdagen i månaden kl. 17.00-19.00 utom juni, juli och december.

31 januari “Den duktiga flickan i skolan till att våga sätta sig själv först” med Yasmine Fröbom. Först visas en film som grund för vidare diskussion. Filmen handlar om Yasmines erfarenheter av ”duktiga flickan”-syndromet under skoltiden med prestationsångest och social ångest – något som hon inte skulle förstå förrän senare i livet då stressen ledde till en krasch i depression. Detta gav henne insikt om att hon behövde bli snällare mot sig själv, ta hjälp från vården och våga leva livet för ingen annan än sig själv. Lyssna gärna på Yasmine i samtal med Gunilla i vår podd .

28 Februari – Maj Grandmo

28 Mars – Pia Röjdeby

25 April – Benjamin Gyllenfjärd

30 Maj – Erik Lindgren

Såhär anmäler du dig
På vår hemsida finns en länk
Seminarierna genomförs i samarbete med vår samarbetspart Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala
Din anmälan till seminariet gäller tills den avbokas.
Seminariet är digitalt. Möteslänken skickas till dig i mejl senast samma dag.
Länken till seminariet kommer också att läggas ut på vår hemsida samma dag.
Samtalsledare är MarieLouise Sahlberg och Kurt Nyberg.

Hjärnkollambassadörer föreläser utifrån personliga erfarenheter om psykisk ohälsa och vägen till återhämtning. Deras föreläsningar bär Hjärnkolls expertkunskap och dessa visar i praktiken hur patienter/brukares egna upplevelser kan bli värdefull kunskap för de som utbildar sig till eller arbetar inom vård och omsorg, eller för kamrater som kan få uppmuntran till sin egen återhämtning.

Varje föreläsares berättelse är unik och det finns hur många berättelser som helst. Det är viktigt för att förstå vidden av det som presenteras. Det spännande är att det ofta går att känna igen sig när någon berättar om sina upplevelser av sjukdom, vård och stöd. Seminariet bygger även på din egen aktivitet. Igenkännandet väcker egna minnen, som kan få en ny betydelse genom att de relateras till en annan persons beskrivning av verkligheten. För levd erfarenhet innehåller mycket mer än det vi tänker på som viktig och värdefull kunskap.

Seminariet vänder sig till alla som är intresserade. För vård och omsorgspersonal kan det bli ett möte med patienter/brukare på ett nytt sätt som bärare av viktig kunskap. För dig som vill bli Hjärnkollambassadör eller volontär blir det ett sätt att lära känna Hjärnkolls kärnvärden. Deltagande av Hjärnkolls ambassadörer, styrelsemedlemmar, anställda och volontärer är viktigt för balansen i samtalet. Att sätta ord på upplevelser är en social process. Forskare, forum på nätet, en god vård och omsorgskontakt, eller vittnesbörd från själverfarna kan formulera ledtrådar till att formulera sig kring den egna upplevelsen på ett bra sätt.

Vi ser fram emot att ses!

Vänliga hälsningar
Lotte Sederholm samordnare
Hjärnkoll Uppsala län

Källa: https://uppsala.hjarnkoll.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *