Onsdag 7 december

Bedragare påstår att de är från 1177

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från 1177. Skulle någon okänd kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis bank-id.

Nyligen har det framkommit att flera personer har fått sms som  ser ut att komma från 1177. Sms:en innehåller en länk. 

Tryck inte på några länkar om du är osäker på om ett sms eller mejl kommer från 1177. Du ska inte heller ge ut personlig information.

Det är alltid säkrast att söka upp 1177.se i en webbläsare och logga in istället för att klicka på länkar i sms eller mejl. Sms från 1177 innehåller aldrig länkar.

Falska länkar kallas för nätfiske eller phishing.

Läs mer om nätfiske hos polisen.se.

Bedrägeriförsök i Uppsala län

Region Uppsala har fått information om att invånare har blivit uppringda av personer som säger att de är från regionens verksamheter.

Personen som ringer kan känna till personliga uppgifter om dig, som till exempel ditt födelsedatum. Personerna som ringer säger att de tar kontakt för att till exempel boka tid för en hälsokontroll, för att lämna ut provsvar eller för att bekräfta en bokad tid. Sedan ställer de några frågor och ber invånaren signera med e-legitimation, som till exempel bank-id eller bankdosa.

Region Uppsala kommer aldrig att ringa och be dig signera med e-legitimation utan att du själv först har tagit kontakt. Använd inte e-legitimation på uppmaning från någon som oväntat ringer dig.

När kan du bli kontaktad av 1177?

Det enda tillfället du kan bli uppringd av 1177 är om du nyligen varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att 1177 ska ringa upp dig på nytt. Övrig kommunikation från 1177 sker via sms eller mejl.

Blir du kontaktad utan att ha varit i kontakt med 1177 kan det vara ett försök till bedrägeri.

Det här kan du tänka på om någon sms:ar eller ringer och säger att de är från 1177:

  • När du ringer 1177 ber vi dig aldrig att identifiera dig med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
  • Sjukvårdsrådgivningen 1177 tar aldrig betalt med Swish.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Lämna aldrig ut personliga uppgifter

Liknande bedrägeriförsök har även gjorts där andra myndigheter påstås vara avsändare, till exempel Folkhälsomyndigheten.

Skulle någon okänd kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, till exempel bank-id.

Läs mer

Konsumentverket har information om hur du kan minska risken att drabbas av bluffmejl och bluff-sms. Det finns också information om vad du kan göra om du upplever att du har blivit lurad eller utsatt för någon form av bedrägeri.

Läs om telefonbedrägerier hos Polisen.se.

Källa: https://www.1177.se/Uppsala-lan/aktuellt/bedragare-pastar-att-de-ar-fran-1177/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *