Torsdag 27 oktober

Påminner om att jag gärna tar emot tips om vad just er förening har på gång. Här nedan följer ett inslag från SVT:s Uppdrag granskning om Gunilla som nekas LSS – trots att hon är dövblind.

Dövblinda Gunilla nekas LSS – se hur livet vänts upp och ner: “Törs inte gå ut”

UPPDATERAD IGÅR 17:20PUBLICERAD IGÅR 06:30

UPPDRAG GRANSKNING · 

 I 27 år fick Gunilla Forsman, som är både döv och blind, hjälp av ledsagare för att ta sig ut, fika och gå på gymnastik. Efter att ha förlorat rätten till LSS har hon isolerats allt mer i hemmet.   
– Konstigt att det bara försvinner så där hux flux, säger Gunilla Forsman.

Gunilla Forsman föddes med Ushers syndrom, en sjukdom som gradvis försämrat hennes syn och hörsel. Idag är hon diagnostiserad dövblind, men kan med hjälp av ett inopererat hörselimplantat föra samtal i tysta miljöer.  

Se reportaget: Ett värdigt liv – i SVT Play

I nästan tre decennier motiverade Gunilla Forsmans hemkommun Västerås återkommande varför hon behövde hjälp enligt LSS. Till slut fick hon 53 timmar ledsagning i månaden. Men sommaren 2021 togs den hjälpen ifrån henne. Västerås kommun hänvisade till en nyare lagtolkning och att Gunilla inte längre tillhör någon av de grupper som har rätt till ledsagning enligt LSS.

– Jag förstår att det är svårt för henne och att det är svårt att förstå den här delen. Men vi jobbar utifrån rättspraxis och lagstiftningen, säger Carina Carlsson, verksamhetschef Västerås stad.

– De är väl inte kloka tycker jag. De bara drar in det här, de vet inte ens vem man är, säger Gunilla Forsman.

Hör varför Västerås kommun, efter 27 år, nekade Gunilla ledsagning enligt LSS. Foto: SVT

Nekad i domstol

80-åriga Gunilla Forsman överklagade kommunens beslut först i förvaltningsrätten, sedan i kammarrätten. Men fick avslag – med hänvisning till ny rättspraxis.  
 
– Det har kommit en del avgöranden under åren från Högsta förvaltningsdomstolen som har påverkat vilka som får insatsen, säger Karin Flyckt, samordnare funktionshindersfrågor på Socialstyrelsen.

Färre synskadade får rätt till ledsagare 

Gunilla Forsman är inte ensam om att förlora ledsagning enligt LSS. Socialstyrelsens siffror visar en tydlig trend – antalet personer som fått insatsen beviljad har minskat sedan 2010.  
 
– Tittar vi närmare på den grupp som gravt synskadade, eller dövblinda tillhör, så ser vi en ännu större minskning under den här perioden. 65 procent har det minskat, säger Karin Flyckt. 

“Bedrövlig utveckling”

Minskningen av ledsagarservice är något som Synskadades riksförbund tydligt märker. 
 
– Det är en helt bedrövlig utveckling. Synskadades behov har inte förändrats. Det är helt enkelt en snålare lagtolkning, säger Niklas Mattson, ordförande för Synskadades riksförbund.

Socialstyrelsen utreder sedan i maj, på uppdrag av Regeringen, minskningen av ledsagarhjälp enligt LSS till blinda och synskadade. De väntas ge förslag på åtgärder på hur kommuner ska kunna ge en mer likvärdig hjälp. 

Kommer ut en gång i veckan

Gunilla Forsman får idag istället ledsagning enligt socialtjänstlagen, men antalet timmar har krympt till 21 per månad. Hjälpen kommer också med begränsningar kring vad ledsagningen får användas till.   Majoriteten av tiden går i dag till veckohandling av matvaror.  

Vad längtar du efter mest?  

– Att kunna gå ut lite oftare, när jag själv vill. Man vet inte, man kanske inte kommer ut förrän om en vecka. Det vet man ju inte. 

Källa och mer om inslaget: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/dovblinda-gunilla-nekas-lss-se-hur-livet-vants-upp-och-ner-tors-inte-ga-ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *