Torsdag 13 oktober

Helt missat att det är HLR-vecka just nu. Men det är en viktig sak för att öka medvetenheten hos oss alla om hur viktigt det är med hjärt-lungräddning.

Aktiviteter under HLR-veckan 

HLR-veckan i HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung genomför varje år HLR-veckan för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning.

Årets HLR-vecka 2022 genomförs vecka 41, måndagen den 10 oktober till söndagen den 16 oktober.

Under veckan kraftsamlar vi för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning (HLR)

Är din hjärtstartare synlig, registrerad och redo?

För att en hjärtstartare ska vara ”synlig” för SOS-alarm och allmänheten måste den vara registrad i Hjärtstartarregistret.

Årets fokus under HLR-veckan ligger på att våra lokala HjärtLung-föreningar och våra medlemmar ska hitta de hjärtstartare utanför sjukhus som inte är registrerade i hjärtstartarregistret.se

Under HLR-veckan ska vi:

  • hitta hjärtstartare
  • uppmana innehavarna att registrera dem i Hjärtstartarregistret
  • följa upp skyltning, underhåll och utbildning.

Använd vår checklista!

Vi har tagit fram checklistan Tillsammans för ett hjärtsäkert Sverige för innehavare av hjärtstartare som föreningar och medlemmar kan ge innehavare av hjärtstartare.

Checklista för hjärtstartare 

För mer information och för att se redan inregistrerade hjärtstartare i hjärtstartarregistret besök: hjartstartarregistret.se

Läs gärna mer om hjärtstartare på HLR-rådets hemsida.

Restart-a-heart-day 16 oktober 2022

På grund av låga överlevnadstal i Europa har European Resuscitation Council (ERC) utropat 16 oktober varje år till  “World Restart a Heart Day”.

Syftet är att uppmärksamma vikten av tidigt larm, tidig hjärt-lungräddning och tidig strömstöt från en hjärtstartare för att rädda fler liv vid. HLR-veckans alla aktiviteter inom Riksförbundet HjärtLung är vårt bidrag för att uppmärksamma denna dag.

Riksförbundet HjärtLung utbildar

  • Riksförbundet HjärtLung följer HLR-rådets riktlinjer för hjärt-lungräddning.
  • Vi utbildar enligt kaskadutbildningsprincipen vilket innebär att vi utbildar våra egna HLR-instruktörer och huvudinstruktörer.
  • Drygt 3 500 personer utbildas årligen av våra 250-talet HLR-instruktörer.

Lär dig HLR med HjärtLung 

https://www.vastmanland.tv/index.php/vara-program/950-hlr-veckan

Källa: https://www.hjart-lung.se/vart-arbete/hjart-lungraddning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *