Torsdag 6 oktober

Idag så är det den Internationella CP-dagen och i morse så var Madeleine Karlsson och hennes son Loui som har en CP-skada på Nyhetsmorgon på TV4 och pratade om det, kika här nedan på det klippet. Efter det följer en text från Neuroförbundets hemsida, som är från 2021, men fortfarande aktuell.

9-årige Loui har en CP-skada – kämpar för att krossa fördomar

”Används som ett skällsord och det vill vi få bort”

Idag den 6 oktober är det internationella CP-dagen, en dag då människor klär sig i grönt och stödjer de som lever med eller har en koppling till cerebral pares. Madeleine Karlsson och hennes son Loui som har CP-skada berättar om hur fördomarna kring dem ser ut.

– Man tror att om man har en CP-skada har man en intellektuell funktionsnedsättning vilket inte stämmer”, säger Madeleine i Nyhetsmorgon.

I länken nedan berättar hon om Instagramkontot “Helt enkelt CP”

https://www.tv4.se/artikel

“Det finns fortfarande en del okunskap hos allmänheten”

5 oktober 2021, Ingela Wettergrund

Cerebral pares eller CP, betyder förlamning orsakad av en hjärnskada under fosterlivet eller tidigt i livet. Många symptom ryms i begreppet. Inför internationella CP-dagen bad vi Lena Ericson berätta om hur hon ser på dagen och om hur det kan vara att leva med diagnosen.

– Eftersom jag själv har en CP-skada, tycker jag att det är väldigt bra att diagnosen uppmärksammas. För trots allt finns det fortfarande en del okunskap hos allmänheten om hur det är att leva med denna livslånga diagnos. Från att det knappas märks till mycket grava tillstånd, säger Lena Ericson som är medlem i Neuro sedan många år.

Gångförmåga fram till 25

– Jag föddes i sluten av 50-talet, fick syrebrist under förlossningen, samt föddes mer än tre månader för tidigt. Som tilläggshandikapp fick jag både syn- och hörselnedsättning. Trots hård träning så kunde jag inte gå förrän vid sex år. Denna gångförmåga hade jag fram till cirka 25 års ålder. Då sa kroppen ifrån!

– Under uppväxtåren tränades jag till att klara mig själv så mycket som möjligt. Det slet hårt på kroppen. Så i mitt fall blev nacken utsliten och idag måste jag ha assistans dygnet runt. Jag brukar säga att från att har kunnat göra allt utom städning, till att idag kunna göra fem saker självständigt.

Viktig dag för att lyfta CP

– Jag tycker att det är jättebra att CP-dagen har kommit, för lyfta vår diagnos.. Och att öka folks förståelse för våra problem och orsaker.

Källa: https://neuro.se/artiklar/diagnos/det-finns-fortfarande-en-del-okunskap-hos-allmaenheten/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *