Fredag 26 augusti

För oss som gillar värme så är det tydligen så att idag kommer vara den sista dagen med sol och värme, sen är det dags för höst. Men det är ju mysigt med att tända lite ljus och alla föreningar börjar köra igång med sina aktiviteter för fullt.

Dyslexiförbundet tipsar nedan om en “uppläsnings-app” och Infoteket har en hel del på gång under hösten, detta finns att ta del av ännu längre ned.

Seeing AI läser text

Microsoft har släppt en gratisapp för Iphone/Ipad som läser upp text. Rikta appen mot texten och den läser – så enkelt är det. Nu finns den även för svensk text.

Microsofts app som läser text heter “Seeing AI”. Den har en uppsjö av funktioner men den viktigaste är att du kan rikta den mot valfri text och få texten uppläst.

Du laddar ner appen på App Store. När du har öppnat appen byter du språk till svenska. Sedan är det bara att köra.

Här läser appen framsidan på Johanna Kristensson och Erika Eklöfs bok “Assisterande teknik och lärverktyg”.

Förutom att läsa text kan appen bl.a. läsa av streckkoder, tolka bilder och känna igen människor.

Ladda ner appen på apps.apple.com/se/app/seeing-ai/id999062298

Läs mer om appens alla funktioner hos nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor. (Länk till NKCDB.se.)

nkcdb.se/seeing-ai

Källa: https://www.facebook.com/dyslexiforbundet

Händer på Infoteket

Hej alla!

Hoppas ni har haft en skön sommar!

På Infoteket är vi igång igen efter en skön semester. Och vi har som vanligt många spännande evenemang på gång under hösten. Nedan kan du läsa mer om de två första, men kolla gärna in och hjälp oss sprida det bifogade programmet för hela hösten. Det kommer att bli både fysiska och digitala evenemang, så kolla noga vad som gäller för det som du anmäler dig till!

Först ut är en föreläsning om att leva med svår benskörhet. Louise Vidlund bjuder på en personlig berättelse om att leva med OI, osteogenesis Imperfecta. För Louises del innebär det att hon, 31 år gammal, bara är 90 cm lång, vare sig kan gå eller stödja sig på sina ben. Och hon har ständig smärta i kroppen.

Det blir också det första evenemanget på plats här på infoteket på mycket länge. Det ser vi väldigt mycket fram emot. Både att få möta er här på plats och att få höra Louises berättelse. Louise har även skrivit boken, Porslinskvinnan.

Porslinskvinnan (regionuppsala.se)

Porslinskvinnan
Tid: Onsdag 7 september kl 18
Plats: Infoteket, Uppsala
Anmälan till infoteket@regionuppsala.se
Eller 018-611 66 77
Senast 5/9

Nästa evenemang är även det på plats på Infoteket. Det är det första i en serie om tre olika inspirationskvällar om tillgänglig fritid. Hur kan du som fritids- eller föreningsledare bli bättre på att inkludera personer med funktionsnedsättning i aktiviteterna? Dessa evenemang vänder sig i första hand till dig som är ledare eller funktionär inom föreningslivet. Men alla intresserade är välkomna. Man kan delta vid ett eller flera tillfällen.

Vid första tillfället får vi träffa Ulrika Backlund, som berättar om nätverket Fritid för alla och hur det kan underlätta att hitta aktiviteter som passar alla. Vi får också träffa representanter från olika föreningar som samtalar om hur de gjort för att inkludera fler i sin verksamhet.

Inkluderande fritid (regionuppsala.se)

Skapa inkluderande fritid
Tid: Onsdag 14 september kl 18
Plats: Infoteket, Uppsala
Anmälan till infoteket@regionuppsala.se

Eller 018-611 66 77
Senast 12/9

Varmt välkomna!

INFOTEKET OM FUNKTIONSHINDER

Nära Vård och Hälsa
Region Uppsala
www.regionuppsala.se/infoteket
S:t Johannesgatan 28 D
752 33 Uppsala
Tel: 018-611 66 77
Öppet måndagar 12-17, tisdagar 12-17, onsdagar 12-19, torsdagar 12-17.

Hemsida: https://regionuppsala.se/infoteket/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *