Tisdag 29 mars

UPPDRAG GRANSKNING
Avslöjar: Sjukvårdens A- och B-lag – se vilket lag du tillhör

Ingen av landets 21 regioner lever upp till kraven om tillgänglighet inom vården. SVT:s unika sammanställning avslöjar var i landet patienter får vänta längst på att få vård – och var det går snabbast. Här är sjukvårdens A- och B-lag.

Hälso- och sjukvårdslagen slår fast att ”målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.” 

Men faktum är att ingen av Sveriges 21 regioner klarar av att leva upp till de krav om tillgänglighet som lagen ställer – och skillnaderna mellan regionerna är stora. 

Det borde bekymra de politiker som tror på en likvärdig vård för hela befolkningen. Men kanske framförallt de invånare som bor i norra halvan av landet. 

Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/avslojar-sjukvardens-a-och-b-lag-se-vilket-lag-du-tillhor

Region Uppsala i botten år efter år – långa köer till behandling för prostatacancer

Region Uppsala har i många år haft de längsta väntetiderna i landet för prostatacancerpatienter som väntar på behandling.

– Väntetiderna är diskriminerande om man jämför med andra cancerformer, säger Bernt Åslund vid prostatacancerföreningen i Uppsala län.

I runt sex år har föreningen skrivit debattartiklar och uppvaktat regionpolitiker om väntetiderna från prostatacancerdiagnos till botande behandling, men gehöret är svalt, enligt Bernt Åslund.

– Sist vi skrev till politikerna i regionfullmäktige var det en som svarade, en vänsterpartist, säger Bernt Åslund, vårdpolitisk talesperson för prostatacancerföreningen i Uppsala län.

Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/prostacancerforningen-vantetiderna-ar-diskriminerande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *