Måndag 28 februari

-Så förbereder du dig för en kris: ”Preppa solidariskt”

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har många svenskar beställt broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Maria Bergstrand, enhetschef Operativ samordning och inriktning på den Operativa avdelningen på MSB, förklarar hur du kan förbereda dig för en kris.

Titta på klippet från gårdagens Nyhetsmorgon som är ca 4minuter långt här på TV4 hemsida:
https://www.tv4.se/klipp/va/13750347/sa-forbereder-du-dig-for-en-kris-preppa-solidariskt

Lite från MSB – Förbered dig för kris

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap och kunna ordna med vatten, mat och värme.

Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På de här sidorna finns flera tips på vad du kan göra.

Vad skulle du göra om din vardag vändes
upp och ner? 

Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna. 
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap.

Läs mer här på MSB:s sida om hur man kan förbereda sig för en eventuell kris:
https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/forbered-dig-for-kris/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *