Måndag 24 januari

Denna pandemi fortsätter, men vi har öppet som vanligt. Vi håller avstånd och de som kan jobbar hemifrån i den mån det går.
Våra öppettider är mån-ons kl. 9-16 och torsdagar kl. 9-19. Fredagar har vi stängt.
Med reservation för det oförutsägbara, som sjukdom osv.
Telefonnummer till reception: 018 – 56 09 00, vill du hellre mejla skicka till: info@c.hso.se

Här svarar Josefin Lennen Merckx på fem frågor om omikron. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Så stort skydd har du mot omikron efter tredje dosen

UPPDATERAD 21 JANUARI 2022 PUBLICERAD 20 JANUARI 2022

Frågor om omikronvarianten av covid-19 väller in till SVT.

Räcker vanliga engångsmunskydd? Hur bra skyddar vaccinet mot omikron? Det är några av de frågor ni tittare har ställt.

– Jag har pratat med flera experter inom olika områden för att ta reda på svaren, säger Josefin Lennen Merckx, medicinreporter på SVT.

”Fungerar vanliga munskydd lika bra ut och in? Folk sätter dem med vita sidan ut”, är en av frågorna som kommit in från er tittare.

– Enligt en expert som jag pratat med skyddar de sämre mot stänk om de är vända ut och in. De är tillverkade av olika lager och ytterst finns ett skikt som ska skydda mot att vätska sugs upp av de underliggande lagren. Men om de inte utsätts för stänk så fungerar de lika bra för att filtrera partiklar även om de skulle vara vända ut och in, säger Josefin Lennen Merckx, medicinreporter på SVT.

Många frågor handlar om omikronvarianten, bland annat hur bra skydd man har efter tredje sprutan.

– Det beror på vilka vaccin man fått och vem man är – vilken riskgrupp man tillhör.

Vad säger färsk data om vaccinskyddet? Och ligger man bättre till om man har haft omikron? I videon svarar Josefin Lennen Merkcx på det och fler frågor från er tittare.

Videon hittar du här: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tittartombola-era-fragor-om-omikron

Händer i Funktionsrätt Uppsala kommun

Vecka 3

Här kommer ett utskick med information om en liten del av vad som händer i Funktionsrätt Uppsala kommun.

Besök vår hemsida genom att klicka på länken:

Kallelse till ordförandemöte: 14 februari

Att samarbetsorganets alla medlemsföreningar drar åt samma håll är avgörande för funktionsrättsrörelsen framgång i Uppsala. Därför bjuder Funktionsrätt Uppsala kommun in sina medlemsföreningar till ett ordförandemöte, måndagen den 14 februari klockan 18:00.

På agendan för ordförandemötet är frågan om hur rörelsen ska lyfta sina åsikter i valrörelsen inför de politiska valen av kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdagsledamöter i september 2022. En annan fråga som Funktionsrätt Uppsala kommuns styrelse vill diskutera är vad medlemmarna tycker om samarbetsorganets webbplats (https://hsouppsalakommun.wordpress.com/) och hur de vill ha den framöver.

Mer om frågorna kan du läsa i verksamhetsplanen som antogs på halvårsmötet i november.
https://hsouppsalakommun.wordpress.com/2021/11/19/fokus-pa-valaret-och-medlemsatervaxten-under-2022/

Varje medlemsförening har rätt att delta med varsin röstägande delegat (ett ombud), i första hand sin ordförande. Vem som ska företräda föreningen bör i förväg anmälas till funktionsrattuppsala@yahoo.com eller till sms 0768 916 500. 

”Kommunerna måste följa lagen för funktionshindrade”

Funktionsrättsrörelsen ser en trend där fler och fler hör av sig och berättar om att deras stöd från samhället skärs ner eller plockas bort helt. Vi som förening tar emot samtal från personer som förlorat sin assistans, blivit av med sin kontaktperson, inte längre får ledsagning eller blir hänvisad till hemtjänsten efter att tidigare haft insatsen STASS (stöd i assistanslikanande form).

Under hösten anordnade Funktionsrätt Uppsala kommun studiecirkeln Lär dig söka insats enligt SoL och LSS med funktionsrättsforskaren och FUB-medlemmen Barbro Lewin som cirkelledare. Barbro har under en längre tid forskat och debatterat om det hon menar är en kris i hur LSS tillämpas. Hon skriver nu en debattartikel i DN tillsammans med Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap.

Läs hela debattartikeln här:
https://www.dn.se/debatt/kommunerna-maste-folja-lagen-for-funktionshindrade/

Hur kan du ta dig runt i Uppsala? – Resor på agendan för Funktionsrättsrådet

Möjligheten att ta sig runt i ett område och resa dit man vill är helt avgörande för delaktighet i och tillgänglighet till samhället man lever i. ”Resor” i alla dess former (möjligheten att gå, cykla, åka bil, åka kollektivtrafik, åka särskild kollektivtrafik, färdtjänst, m.m.) står på agendan och rådet vill lyfta hur viktigt resande på lika villkor är för ett jämlikt samhälle. Aspekter som ska belysas är resor i samband med jobb, utbildning, social samhörighet och fritid.

Därför vill Funktionsrätt gärna höra sin medlemmars egna upplevelser av olika resor utifrån deras funktionsnedsättningar, vilka problem och hinder ser dom och vilka konsekvenser leder dessa hinder till på kort och lång sikt samt potentiella förbättringar.

Vill du dela med dig av en upplevelse eller berätta om dina tankar kring att resa med en funktionsnedsättning i Uppsala? Hör av dig till Funktionsrätts ombudsman, Michael Jestin.

På mejladressen michael.jestin@c.hso.se eller via telefon 076-0223446

En återblick över 2021

Funktionsrätt Uppsala kommun är mycket nöjda med arbetet som gjorts under året och vill tacka alla individer som engagerat sig, alla sina medlemsföreningar samt alla på Uppsala kommun, Region Uppsala, företag i kommunen och övriga organisationer som arbetat tillsammans med oss för att göra Uppsala till en bättre stad för personer med funktionsnedsättning. Desto fler som ser full delaktighet och tillgänglighet som en mänsklig rättighet desto bättre blir vårt samhälle.

Här kan du läsa om några områden som Funktionsrätt Uppsala kommun lagt extra fokus på under 2021, självfallet finns mycket mer: https://hsouppsalakommun.wordpress.com/2021/12/23/en-aterblick-over-2021/

Trevlig helg!

Michael Jestin
Ombudsman
Funktionsrätt Uppsala kommun
Mail: michael.jestin@c.hso.se
Telefon: 076-0223446
Adress: Kungsgatan 64, 753 41 Uppsala 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *