Tisdag 7 december

Funktionsrätt Knivsta ska ha årsmöte den 14 december. Nu söker valberedningen efter personer som känner att de kan göra nytta i Knivsta kommun. Läs valberedningens efterlysning nedan.

Funktionsrätt Knivsta

Du som bor i Knivsta kan vara med och påverka kommunala beslut.
Alla föreningar  som är medlemmar i Funktionsrätt Knivsta kan nominera 2 personer styrelsen.
Ta chansen! Du kan förändra och förbättra!

Meddela så snart som möjligt till Astrid Mäkitalo som är valberedare.
E-post: astridmakitalo@hotmail.com
Tel: 070 – 216 64 94

1177 Vårdguiden nummer 4 2021

Igår kom det ut ett nytt nummer av 1177 Vårdguiden, denna gång med tema språk, tal & röst. Det finns bland annat med tips om hur man kan sova bättre och stöd till dig som har frågor om cancer.

Stärka immunförsvaret – går det?

Peter Bergman, som är läkare på Immunbristenheten på Karolinska Universitetssjukhuset och forskar om immunförsvaret, svarar på fyra frågor.

 1. Vilka faktorer påverkar immunförsvaret negativt?
  – Underliggande sjukdomar som kroniska lungsjukdomar och diabetes, kraftig övervikt och rökning kan göra att du lättare blir infekterad och sjuk under längre tid när du får en infektion. Stress, sömnbesvär, dåliga matvanor, psykisk ohälsa och hög alkoholkonsumtion är exempel på andra faktorer som kan påverka immunförsvaret negativt.
 2. Vad kan jag göra för att stärka mitt immunförsvar?
  – Ta väl hand om din kropp, inklusive den psykiska hälsan. En hälsosam livsstil med varierad och hälsosam mat, fysisk aktivitet och tillräckligt med sömn och vila hjälper kroppens immunförsvar. Fysisk aktivitet är viktig på flera sätt, bland annat minskar det inflammationen i kroppen.
 3. Är det sant att tillskott av D-vitamin kan stärka immunförsvaret?
  – Vi har ganska omfattande vetenskapligt stöd för att tillskott av D-vitamin kan skydda luftvägarna mot infektioner.
  Effekten är störst hos dem med D-vitaminbrist. Rekommendationen är då att ta en daglig normal dos på cirka 1000 – 2000 enheter.
  Har du inte konstaterad D-vitaminbrist ger ett tillskott enbart begränsad eller ingen effekt. D-vitamin är ingen mirakelmedicin, men om du har återkommande infektioner kan det vara bra att ta ett prov för att se om du har brist på D-vitamin.
 4. Hur är det med andra livsmedel, läkemedel och kosttillskott som påstås kunna förbättra immunförsvaret?
  – Tyvärr saknas evidens för de flesta andra kosttillskott, livsmedel och läkemedel som marknadsförs med påstående om att de kan stärka immunförsvaret och lindra förkylningssymptom. Som konsument är det bra att komma ihåg att det finns starka kommersiella krafter bakom marknadsföringen medan vetenskapliga studier visar att de inte har någon effekt.

Källa: https://www.e-magin.se/latestpaper/fkkv85mn/paper#/paper/q9mtn0ms/1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *