Tisdag 30 november

Tandvårdsrädsla hos vuxna

Tandvårdsrädsla innebär att ha mer eller mindre starka obehagskänslor i samband med ett tandvårdsbesök. Du oroar dig för att det ska göra ont och att något kan gå fel. Det finns hjälp att få om du har tandvårdsrädsla. Det är viktigt att söka hjälp så tidigt som möjligt.

Många känner obehag inför ett tandvårdsbesök. De flesta klarar av besöket om de får ett bra bemötande och smärtlindring vid behandling. Andra kan känna starkt obehag, men genomför sitt tandvårdsbesök ändå.

När du har så stark tandvårdsrädsla att du helt undviker tandvård kallas det för tandvårdsfobi. Det är en av de vanligaste fobierna.

Hur vet jag att jag har tandvårdsrädsla?

Har du stark rädsla och ångest kan det göra att du undviker tandvårdsbesök. I tandläkarstolen kan du känna dig väldigt utsatt, i en situation som du inte kontrollerar.

Med tiden kan du få mer tandvärk eller besvär vilket i sin tur kan förstärka rädslan.

Att undvika tandvårdsbesök kan leda till sämre tandhälsa och även försämra den allmänna hälsan. Dålig tandhälsa kan också påverka ditt självförtroende och försvåra umgänget med andra.

Källa och mer information: https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar

Malou efter tio – Björn Klinge: Så behandlar du din tandläkarskräck

Tidigare under säsongen fick vi ett brev från en av våra tittare som skrev om sina tandproblem. På grund av en hårdhänt tandläkare i barndomen lider hon av svår tandläkarskräck.

Nu är hon pensionär med dålig ekonomi, brygga både uppe och nere och tandläkaren, som får söva henne vid besöken, vill ta bort alla tänder. Hon lider nu av sömnbesvär, ångest och självmordstankar över situationen.

Björn Klinge, tandläkare och professor i parodontologi vid Malmö Universitet, berättar om tandläkarskräck och vad man kan göra åt det.

Kolla på klippet här: https://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *