Fredag 12 november

Ledstråk – vad är det tänker kanske du?

Önskan om en trygg väg! Linus Forsberg berättar.

Från min port och hela vägen in till city går ett väldigt bra ledstråk som jag ofta använder mig av när jag är ute och promenerar.
De senaste veckorna har min lokala ICA-butik dock väldigt ofta placerat flera trottoarpratare på ledstråket, vilka jag även haft det mindre roliga nöjet att gå in i några gånger.
Det har med andra ord varit väldigt frustrerande…

Innan jag fortsätter det här inlägget borde jag kanske kort förklara vad ledstråk är.
Det är de taktila “vägarna” (vanligtvis är det räfflade plattor i marken) som återfinns utomhus (ibland även inomhus, exempelvis på centralstationer) och som just har som syfte att personer med synnedsättning ska kunna följa dem med sin vita käpp för att kunna navigera sig fram på ett något smidigare och tryggare sätt.
Problemet är dock att dessa väldigt ofta blockeras av föremål eller för all del av människor (som tycks tycka att de är bekväma att stå på – kanske ger det de en känsla av fotmassage?).

Detta är, hur frustrerande det än är för mig som ständigt krockar in i dessa eller tvingas väja undan, såklart inte av illvilja utan det handlar om okunskap kring vad ledstråken faktiskt är och vilken betydelse de har.
Om fler visste och förstod det tror jag problemet skulle minska rejält.
Jag hörde därför av mig till ICA Nära Råbyvägen som direkt tog till sig av kritiken, bad om ursäkt och lovade att det inte skulle hända igen – idag var det mycket riktigt inga skyltar som stod i vägen (en stor eloge till dem).

Ännu finns det mycket som blockerar ledstråken (jag har en sushiaffär i närheten som låter en flagga hänga ner i vägen, senast idag krockade jag in en cykel på ledstråket etc men min förhoppning är att du som läser detta kanske har fått en ökad förståelse för ledstråken och liksom min ICA-butik drar ditt strå till stacken för att inte blockera ledstråken utan låta dem vara det de ska – en trygg väg att följa för personer med synnedsättning.

Bilden togs för några dagar sedan, före min kontakt med ICA.
Fotograf är Sofie Myrtenstam!
(På bilden står jag utomhus, det är blött på marken och ledstråket blockeras av fyra trottoarpratare varav min vita käpp precis slått i en av dessa.
Jag ser besviken ut och jag bär mina mörka glasögon, en mörkgrön jacka, blåa jeans, svarta skor och jag håller i min vita käpp).
#Funkpol#Svpol#Uppsala#ICA

Källa: https://www.facebook.com/linus.forsberg.5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *