Måndag 20 september

Prata vaccin!

Vaccinerna mot covid-19 räddar liv. Men framgången är beroende av att människor väljer att vaccineras. Viljan att vaccinera sig kan påverkas av många olika saker, även känslor. Därför kan det vara svårt att samtala med någon som har en annorlunda uppfattning än en själv. 

Prata vaccin vänder sig till den som behöver stöd för sådana samtal i sin vardag. Vi presenterar konkreta och evidensbaserade tips på hur man kan närma sig ämnet och bemöta olika  missuppfattningar som finns om vaccinerna.

Min kompis tror att covid-vaccin är farligare än sjukdomen. Vad ska jag göra?

Det kan kännas frustrerande när någon i din närhet (till exempel en kompis) är övertygad om något som du själv vet är felaktigt. 

När rykten och missuppfattningar väl har slagit rot kan de vara svåra att göra sig fri från. En del av problemet ligger i att övertygelser bygger mer på känslor och värderingar än på fakta.

Ofta kan påståenden från vänner och familjemedlemmar väga tyngre än vad experter och myndigheter säger. Därför kan ett samtal med dig göra stor skillnad. 

Här följer tio tips på hur du kan tänka inför samtal med en person som är tveksam till att vaccinera sig. De kan sammanfattas i fyra steg:

  •  Välj rätt plats och ton
  •  Sök samförstånd
  •  Förklara enkelt och strukturerat
  •  Ha tålamod

Läs mer om de tio tipsen på: https://pratavaccin.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.