Måndag 13 september

Det är idag som det händer, vi öppnar upp! Under lite begränsade tider, men ändå.
Vi kommer under perioden 13 – 30 september ha öppet måndagar – torsdagar kl.10.00 – 15.00, fredagar stängt. Sen får vi se vad styrelsen bestämmer sig för.

Igår skickade Michael Jestin, ombudsman på Funktionsrätt Uppsala kommun ut deras nyhetsbrev. Det kan du ta del av här nedan.

Händer i Funktionsrätt Uppsala kommun

Vecka 36

Här kommer ett utskick med lite information om vad som hänt senaste veckorna.

Besök vår hemsida genom att klicka på länken:

Studiecirkel: Lär dig söka insats enligt SoL och LSS

I samarbete med Studiefrämjandet Uppsala Västmanland bjuder Funktionsrätt Uppsala kommun in till en studiecirkel. Vi vill öka kunskapen för och stärka dig som skriver en ansökan om insatser enligt SoL eller LSS. Det kan antingen vara för dig själv eller för någon annan. Vi går igenom ansökans- och handläggningsprocesserna och tittar på dom olika momenten utifrån lagstiftningen.

Cirkelledare är funktionsrättsforskare Barbro Lewin

Dag och tid: Tisdagar 18:00-19:30 med start den 12 oktober

Antal träffar: 6 gånger

Plats: Studiefrämjandet i Uppsala
Ljusbärargatan 2, tre trappor upp (hiss finns)
eller Digitalt via Zoom

Cirkeln är kostnadsfri.

Anmäl dig till: Michael Jestin, Funktionsrätt Uppsala kommun

michael.jestin@c.hso.se eller via telefon 076-0223446

Arbetsgrupp för utveckling av ”Nära vård”

”Nära vård är ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den närmsta vården är den som patienten/brukaren kan ge sig själv – egenvården – samt det stöd kommuner och regioner kan ge för att möjliggöra detta. Kärnan i Nära vård är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från individens behov och förutsättningar. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för just den personen”, skriver SKR på sin hemsida.   

Uppsala kommun drog i våras i gång arbetet med nära vård även på kommunal nivå. Funktionsrätt fanns med som samarbetspartner från dag ett och har tillsammans med Uppsala kommun skapat en samverkansgrupp för arbetet. Just nu arbetar gruppen med att kartlägga hur arbetet med nära vård kan se ut inom kommunen och vilka utmaningar som finns just nu. Områden som lyfts hittills är bland andra hjälpmedelscentral, SIP, boendestöd, mobila team, träffpunkter, bad, gym, elevhälsa, digital utveckling och personalutbildning.

Funktionsrätt har nu börjat sätta ihop en arbetsgrupp som kan lyfta fram våra olika medlemsföreningars perspektiv i ämnet och söker därför representanter från så många föreningar som möjligt.

Vill du bidra till arbetsgruppen, sitta med på möten eller endast dela dina tankar? Mejla michael.jestin@c.hso.se eller ring 076-0223446. 

Unga röster – hur kan vi lyssna bättre?


Välkommen till en digital förmiddag tillsammans med Funktionsrätt Uppsala kommuns arvsfondsprojekt Jag gör politik, Länsstyrelsen och Myndigheten för delaktighet (MFD), med temat delaktighet för unga med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa.

Innehåll:

  • Projektet Jag gör politik – medborgardialog för unga vuxna. Projektet drivs av Funktionsrätt Uppsala kommun och finansieras av Arvsfonden. Vi får ta del av konkreta framgångsfaktorer i att nå, lyssna och ta tillvara erfarenheter från unga vuxna med psykiska funktionsnedsättningar.
  • Länsstyrelsen och MFD berättar om sitt uppdrag och vilket stöd som finns att tillgå för att öka tillgänglighet och värna allas rätt att aktivt delta och påverka.

Datum och tid: Onsdag 15 september 2021, kl. 8:30-10:00.

Upplägg: Digitalt webbinarium i Teams med möjlighet att ställa frågor och utbyta erfarenheter. Ingen kostnad.

Anmälan: https://link.webropolsurveys.com/EventParticipation/EventPublic/461e62a5-ab57-4edf-8c84-90f3481be955?displayId=Swe2314232

Centrum för AMP vill göra Forumtorget mer funktionsrättsvänligt

Centrum för AMP bygger på ett förslag från Trygghetskommissionen och är en ideell förening grundad av Svensk Försäkring, Svensk Handel, AMF Fastigheter, Atrium Ljungberg, Humlegården Fastigheter och Vasakronan. I Uppsala arbetar föreningen med att göra Forumtorget till en mer upplevelserik och välkomnande plats året om.

Nu undrar föreningen hur dom kan göra platsen mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar. I ett möte med Funktionsrätts ombudsman Michael Jestin presenterade Centrum för AMP sitt arbete på torget samt efterfrågade kunskap om funktionsrätt.

Har er förening tankar om hur Forumtorget kan bli mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar eller hur delaktigheten på torgets evenemang kan ökas? Hör gärna av dig till michael.jestin@c.hso.se.

Vänliga hälsningar,

Michael Jestin
Ombudsman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *