Torsdag 3 juni

Imorgon är det dags för årets student i Region Uppsala, eller i vart fall under denna vecka. Det kan ju vara upplagt på lite olika dagar. Precis som förra året så blir det ett annorlunda studentfirande. ABF i Uppsala län bjuder in till halvårsmöte, inbjudan laddar du ned här nedan.

Vaccination mot covid-19

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination hjälper också till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.
https://play.mediaflowpro.com/ovp/14/74AM6DB7MS

Genom att vaccinera dig skyddar du dig själv, du hjälper också till att skydda de som kan bli allvarligt sjuka och de som inte kan vaccinera sig . I filmen får du veta mer om varför det är bra att vaccinera dig.

Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Välj region högst upp på sidan för att få rätt information. 

Den här artikeln finns också på lätt svenska.

Ring inte 1177 om tid för vaccination

1177 Vårdguiden på telefon kan inte hjälpa dig att boka, omboka eller avboka en tid för vaccination mot covid-19.

När kan jag vaccinera mig?

Det är regionerna som ansvarar för vaccinering mot covid-19. Välj region högst upp på sidan för att få rätt information. 

I texten När och hur kan jag boka tid för vaccination mot covid-19 kan du läsa mer om hur vaccineringen går till i din region.

Så går vaccinationen till

Du får vaccinet med en spruta i överarmen. Du får stanna kvar i 15 minuter efter att du har fått sprutan. Det är för att se att du mår bra.

Du behöver två doser av vaccinet 

Du får vaccinet mot covid-19 i två doser. Hur lång tid det ska vara mellan doserna beror bland annat på vilket vaccin du har fått. Fråga när du vaccinerar dig vad som gäller för dig.

Du behöver inte börja om din vaccinering eller ta någon extrados om det har gått längre tid än rekommenderat mellan doserna.

En till två veckor efter att du har fått din sista spruta har du det bästa möjliga skyddet mot sjukdomen på längre sikt.

Du har ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19 tre veckor efter första dosen, för de vaccin som ges i två doser. Men det är viktigt att du tar båda doserna.

Du ska förstå informationen du får

När du vaccinerar dig ska du få information om vilket skydd du får genom vaccinet och vilka eventuella biverkningar vaccinet kan ge.

Du ska kunna förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor till den som vaccinerar om det är något du undrar över. https://play.mediaflowpro.com/ovp/14/70AMLGL1VD

Vaccinet gör att kroppen skapar de antikroppar som skyddar mot covid-19. I filmen får du veta mer om vad som händer i kroppen vid vaccinationen.

Så mår jag efteråt

Du kan bli öm på stickstället i armen, känna dig trött och få huvudvärk efter att du har vaccinerat dig. Du kan också känna dig frusen, må illa, få feber eller ont i lederna och musklerna. Det kallas för biverkningar och är vanligt hos de som fått vaccin mot covid-19.  

Besvären kommer oftast inom det första dygnet efter vaccinationen. De brukar gå över inom ett till två dygn. 

Du kan ta receptfria läkemedel om du har ont eller mot febern, om det behövs.

Stanna hemma om du får symtom efter vaccinationen  

Stanna hemma om du får symtom som feber, får ont i lederna och musklerna eller får ont i huvudet inom ett till två dygn efter vaccinationen. Det är förmodligen biverkningar av vaccinationen. Stanna hemma så länge du har symtom. 

Om symtomen inte går över inom ett dygn behöver du lämna prov. Det är för att få veta om du har covid-19, till exempel för att du blev smittad innan du vaccinerade dig.   

Kraftiga biverkningar kan göra att du behöver vänta med andra dosen

Det är ovanligt men några som har fått kraftiga biverkningar av dos ett kan behöva vänta med att ta dos två.

Det gäller om något av följande stämmer in på dig:

  • Du fick så kraftiga biverkningar av den första dosen att du behövde söka vård.
  • Du har tidigare haft covid-19 och fick hög feber och kände dig mycket sjuk i mer än ett dygn efter den första dosen vaccin.

Prata med en läkare om hur du ska göra.

Läs mer här: https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar–besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19–coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/vaccination-mot-covid-19/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *