Onsdag 12 maj

Internationella Fibromyalgidagen idag

Florence Nightingale var sjuksköterska på 1800-talet och en av grundarna till det moderna sjuksköterskeyrket. Under sitt liv led hon av svår värk som påminde om fibromyalgi. På hennes födelsedag den 12 maj initierade den amerikanska organisationen Fibromyalgia Network 1998 en nationell kampanj för att öka allmänhetens kunskap om och förståelse av fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom. Sedan dess uppmärksammas denna dag varje år genom olika aktiviteter världen över.

Fibromyalgiförbundet och dess föreningar uppmärksammar dagen på olika sätt runt om i landet. Det kan vara allt ifrån föreläsningar och fibromyalgimarscher till en härlig picknick tillsammans ute i det gröna. Idag bär många som uppmärksammar dagen en fjäril och lila klädesplagg.

Källa: https://fibromyalgi.se/1.0.1.0/804/1/

Stroke

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus. Ring genast 112 om du själv eller någon i närheten har symtom som kan bero på stroke.

De flesta som får en stroke är över 65 år, men även yngre kan få det. Risken för stroke ökar om du till exempel har högt blodtryckförmaksflimmerhöga halter av blodfetter eller diabetes. Risken ökar också om du röker eller dricker mycket alkohol.

AKUT-testet: Lär dig symtomen på stroke.

Symtom

Symtomen på stroke kommer plötsligt. Vilka symtom du får beror på vilken del av hjärnan som är skadad. Det är vanligt med ett eller flera av följande symtom:

 • Du får domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan.
 • Du får svårt att prata och förstå.
 • Du blir förvirrad.
 • Du får synstörningar på ena ögat eller båda ögonen.
 • Du blir yr och få svindel.
 • Du får försämrad balans och få svårt att gå.
 • Du får kraftig huvudvärk utan tydlig orsak.
AKUT-testet

AKUT-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har fått stroke. Bokstäverna i ordet AKUT står för det här:

 • A står för ansikte. Det syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Ring 112 om mungipan hänger.
 • K står för kroppsdel. Det syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i tio sekunder. Ring 112 om en arm faller.
 • U står för uttal. Det syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Solen skiner idag”. Ring 112 om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord.
 • T står för tid. Det anger att ju fortare personen får behandling, desto mindre blir skadorna.

Källa: https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar–besvar/hjarna-och-nerver/stroke-och-blodkarl-i-hjarnan/stroke/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *