Fredag 29 januari

Igår eftermiddag så kom ett nytt nummer av Torsdagsbladet ut. Där finner du lite blandad info om kansliet, tryckeriet, lokalbokning och annat matnyttigt. Här nedan kan du ladda ned den version som passar dig.

Hur utvecklas talspråk och kommunikativa färdigheter hos barn med hörselnedsättning?

Här kommer en inbjudan till vårens första föredrag vid Centrum för forskning om funktionshinder.

4 Februari kl 14–16

Hur utvecklas talspråk och kommunikativa färdigheter hos barn med hörselnedsättning?

Ulrika Löfkvist, Medicine doktor, universitetslektor, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet

Det är många olika faktorer som påverkar talspråksutveckling hos barn som förvärvar eller föds med en hörselnedsättning i tidiga barndomen. Ålder när man upptäcker och diagnosticerar barnets hörselnedsättning tillsammans med åldern när hen får hörapparater och familjen får familjecentrerade insatser har visat sig spela en stor roll för gynnsam utveckling. Typ och grad av språkstimulans i hemmet, hörselmiljö, socioekonomisk bakgrund i familjen och orsaken till ett barns hörselnedsättning är andra kända faktorer som påverkar barnets utveckling.

Föredraget ges digitalt via zoom. En länk till föredraget kommer skickas någon dag innan föredraget till den e-postadress som använts vid anmälan.

Välkommen med din anmälan till cff@cff.uu.se

Mer information på cff.uu.se Centrum för forskning om funktionshinder Uppsala Universitet. Postadress: Box 564, 751 22, Uppsala. Besöksadress: BMC, Husargatan 3Telefon: 018 – 471 64 45E-post: cff@cff.uu.sewww.cff.uu.se

Vill du vara med och skapa en mer flexibel och tillgänglig CF-vård?

I maj 2020 startade studien ”Vårdbesök på distans under rådande covid-19 pandemi hos barn och ungdomar med CF”. Målet med studien är att lära oss om hur virtuella vårdmöten kan komplementera den fysiska vård vi idag tillhandahåller i syfte att skapa en mer flexibel och tillgänglig CF-vård.

Med mobila hemspirometrar och andra digitala hälsohjälpmedel kan patienten och deras vårdnadshavare själva genomföra objektiva undersökningar i hemmet som annars utförs på sjukhuset. Resultatet delas digitalt med respektive vårdgivare och skapar grunden för det virtuella vårdmötet.

Studien pågår just nu vid alla CF-center i Sverige och totalt har ca 50st gått med i studien. Vi behöver totalt 70 deltagare i studien som pågår under 6 månader för att kunna utvärdera studien på ett korrekt sätt.

Ta gärna kontakt med ditt CF-center om du och ditt barn med CF som är mellan 5 – 17 år kan tänka dig att vara med i studien ”Vårdbesök på distans under rådande covid-19 pandemi hos barn och ungdomar med CF”.

Källa: https://www.rfcf.se/

Pressmeddelande

Regeringens förslag om MR-institut är en seger för vårt arbete

Publicerad: 28 Januari 2021 14:05

Dagens besked om ett oberoende MR-institut är en seger för vårt arbete ”Efter åratal av kamp för inrättandet av en oberoende granskning av mänskliga rättigheter, med tyngd i FN:s funktionsrättskonvention, känner vi idag stor glädje”, säger Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius. Läs mer här: https://www.pressmachine.se/pressrelease/view/regeringens-forslag-om-mr-institut-ar-en-seger-for-vart-arbete-30305

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *