Måndag 21 december

ST: Tre stycken snögubbar som det yr glitter om.

Det är idag som det händer, det vänder och blir ljusare, alltid något att glädjas över i dessa tider, fast just idag är den kortaste dagen på året. Kl. 11.02 sker vintersolståndet.

“Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på norra halvklotet. 2020 inträffar detta den 21 december klockan 11.02. och blir då den kortaste dagen under året. Därefter blir det ljusare och ljusare fram till sommarsolståndet runt midsommar.” Läs mer här på SVT Nyheter: https://www.svt.se/vader/fragor_och_svar/vintersolstandet

Isolerad i coronatider? Tips och råd inför julen

Känns det tungt att inte få fira jul som vanligt? Vi har tipsen som gör julen rolig och fylld av gemenskap, även om det blir en annorlunda helg i år.

Coronakrisen har förändrat allas vår vardag. Vi uppmanas hålla avstånd och inte umgås med fler än nödvändigt. Särskilt ska kontakt med äldre och sköra undvikas. Allt för att stoppa spridningen av viruset.

För många är julen en högtid när vi möts över generationsgränser. I år går inte det. 

Det är lätt att känna både frustration och sorg när ingenting är som vanligt och helgerna kanske måste tillbringas i ensamhet och isolering. Men ge inte upp! Det går att hitta kreativa sätt att umgås på, även när vi måste hålla avstånd.

Tips för en coronasäker julhelg

  • Vad sägs om en digital uppesittarkväll? Sätt på datorn, drick glögg tillsammans och ha rimstuga. Eller utmana varandra på ett julquiz. Det finns många varianter om du söker på nätet.
  • Ät julmiddag tillsammans, fast på distans. Bestäm en tid, klä er i bästa julstassen och ses digitalt. Kanske lagar ni samma rätter och njuter ihop följt av julklappsutdelning?
  • Ta dig tid att ringa en släkting eller vän. Tänk särskilt på personer i riskgrupper, där ensamheten kan kännas jobbig. Julen är en tid då många är lediga och har tid att prata.
  • Spela spel eller titta på film tillsammans med barnbarn eller vänner. Det finns digitala lösningar för det!
  • Brukar du gå på julkonsert? I år anordnas många musik- och dansföreställningar digitalt. Bulla upp och slå dig ned framför datorn.
  • Tycker du om att promenera, lyssna på musik eller meditera? Gör sådant du mår bra av!
  • Fika med grannen på distans. Ni kan hålla avstånd till varandra genom att sitta i varsin dörröppning i trapphuset eller på varsin sida staketet. Klä på er ordentligt bara!
  • Var aktiv eller rör dig regelbundet.
  • Skicka en hälsning till någon du inte kan träffa! I vår gåvoshop hittar du presenter som räddar liv och du får ett gåvobevis att skicka vidare på e-post. Funkar också bra som julklapp!
  • Be om hjälp att hitta och installera digitala hjälpmedel som gör att ni kan umgås, trots att den här julen inte blir som vanligt.

Försök acceptera att det är som det är och att det en dag är över. Du är inte ensam. Vi är i krisen tillsammans.

Källa: https://www.rodakorset.se/vad-vi-gor/halsa-och-vard/coronaviruset—fakta-och-rad/isolerad-pa-grund-av-corona-sa-hanterar-du-det/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *