Hjälp vad det blåser idag: Då kan det vara bra med att ha laddat upp med vatten, batterier, ljus och choklad. Krisinformation.se tipsar lite längre ned om vad man kan tänka på.
Igår fick vi information om att Funktionsrätt Uppsala län ska hålla stängt till den 28 februari.
Kansliet stängt till och med den 28 februari 2021.
Styrelsen för Funktionsrätt Uppsala har beslutat att kansliet ska vara fortsatt stängt för personal och besökare.
Flera i personalen och många av våra besökare tillhör högriskgrupper. Under pågående pandemi så har kansliet stängt för att motverka spridning av covid-19.
Kansliet är stängt till och med den 28 februari 2021. Besked kommer från styrelsen under vecka 7 (15/2 – 21/2) om hur det blir efter den 28/2 2021.
_________________________________________________________________
Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som vistas i Uppsala län att:
· Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
· Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.
Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.
· Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.
_________________________________________________________________
I dagsläget är det 50 personers-regeln som gäller för allmänna sammankomster. Regeringens förslag om en begränsning till max åtta personer, förväntas träda i kraft 24 november och gälla fyra veckor framåt.
Beskedet som meddelades idag ska ses som ett komplement till de lokala skärpta allmänna råden.
_________________________________________________________________
Tryckeriet har öppet på begränsade tider, och är för närvarande bemannat tisdagar och torsdagar under eftermiddagar i första hand. Kontakta Jocke Gunnarsson om du vill ha tryckning eller boka in ett utskick via e-post. Hans kontaktuppgifter är: E-post: jocke.gunnarsson@c.hso.se. Telefon: 018 – 56 09 14.
Kuvertering och manuell adressering av större utskick (fler än 100 brev) utförs av föreningarna själva.
Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör man avstå från evenemang som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inomhus eller utomhus.
Konferensrum Ettan, (för medlemmar med allergi och annan överkänslighet) och konferensrum Tvåan, (för medlemmar som behöver hörselslinga och mikrofon/högtalare) samt konferensrum Storan (för medlemmar som behöver hörselslinga mikrofon/högtalare) är numer bokningsbara.
Det som gäller för att kunna genomföra ett möte är från och med den 24/11 att mötet genomförs med maximalt åtta personer, samt att det genomförs med ansvar för att hålla avstånd, två meter, och att ingen trängsel uppstår. Samt att alla besökare har god handhygien och använder den handsprit som finns intill toaletterna på kansliet. Vidare så måste det hinnas med att städas och sprita av de ytor och utrymmen som använts i konferenslokalerna mellan varje möte.
Möte i konferensrum Ettan får inte genomföras samtidigt som ett möte i konferensrum Tvåan. Pandemin ställer speciella krav på alla som organiserar ett möte. Deltagare måste kunna hålla avstånd och tvätta/sprita händerna.
Den som ansvarar för mötet har även ansvar för mötet har även ansvar för att informera de som deltar på mötet om vilka regler som gäller.
Bokar konferensrum gör du genom att kontakta:
Linda Sundblom Eriksson telefon: 018 – 56 09 22. E-post: linda.sundblom@c.hso.se.
Vi ser alla fram emot den dag då vi kan lämna Coronasmittan bakom oss. Men tills dess gäller:
Hänsyn
Omtanke
Samarbete
Skydda varandra
Tålamod
Fortsätt följa myndigheternas rekommendationer.
Läs mer på krisinformation.se eller ring 113 13.
Hälsningar
Janne Janne Wallgren
Kanslichef/Ombudsman
Funktionsrätt Uppsala län
Så förbereder du dig för strömavbrott
Vid större elavbrott påverkas inte bara belysningen och elektriska apparater i hemmet, utan i vissa fall även värme, vatten, telefoni och datakommunikation. Vi har listat de viktigaste sakerna du bör tänka på vid ett strömavbrott.
- Kontrollera om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i ditt proppskåp. Om omgivningen inte heller har el beror detta på ett större elavbrott. Kontakta då din elleverantör. Länkar till elnätsföretagens driftinformation.
- Tänk på att aldrig själv försöka koppla in eller utföra elrelaterade jobb för att få tillbaka strömmen.
- Lyssna på Sveriges Radio P4. Vid större elavbrott informerar kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen om hur drabbade kan få hjälp.
- Tappa upp vatten i flaskor, kastruller och andra behållare vi längre elavbrott eftersom vattnet kan sluta rinna i kranen.
- Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre. Värmen kan försvinna i din bostad om du använder elburen värme eller fjärrvärme.
- Dra inte på all el och värme på en gång. Om många hushåll har hög elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli avbrott igen.
- Ta reda på var närmaste brandstation finns. Elavbrott kan leda till teleavbrott och svårigheter att nå 112. På brandstationen kan du få hjälp att larma.
Bra att ha hemma:
- Batteridriven eller solcellsdriven radio och extra batterier. Du kan också lyssna på bilradion. (Tänk dock på att inte köra slut på bilbatteriet, kan vara bra att passa på att lyssna på radion när man kör). Frekvenstabeller för Sveriges Radio.
- Ficklampor och reservbatterier.
- Nödladdare till mobiler, surfplattor och andra enheter (powerbank).
- Stearinljus och värmeljus, men se upp med brandfaran och tänk på ventilationen. Det finns också värmekuddar som kan ge värme i ett par timmar (finns i fritidsbutiker).
- Energimyndighetens broschyr: Elavbrott vad gör jag nu?
Informationen kommer från Energimyndigheten, EON, Vattenfall, Fortum, Civilförsvarsförbundet, Kraftringen energi, Tekniska verken och Energiföretagen Sverige.
Källa: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/stromavbrott-ny/sa-forbereder-du-dig-for-stromavbrott