Måndag 5 oktober

Nya regler för den som bor med en covid-sjuk börjar gälla från och med idag.

Från måndagen den 5 oktober börjar Region Uppsala att tillämpa Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om så kallade hushållskontakter.

I fortsättningen kommer ungdomar och vuxna som bor tillsammans med någon som bekräftats ha covid-19 att få instruktionen att de ska stanna hemma i en vecka, även om de inte själva har symtom eller testats positivt för covid-19.

Reglerna omfattar alla som bor i samma hushåll, med undantag av barn yngre än förskoleålder, elever i förskolor, grundskolor och motsvarande skolformer samt gymnasiesärskolan. Dessa kan fortsätta att gå till skolan. Även de som tidigare har haft konstaterad covid-19 undantas.

Den som får dessa förhållningsregler och inte kan arbeta hemifrån har möjlighet att söka smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Den nya rutinen gäller med start måndagen den 5 oktober. Det innebär att de som bor tillsammans med någon som fått diagnosen covid-19 före detta datum inte berörs.

Alla som omfattas av reglerna kommer att bli kontaktade av en smittspårare och få information om vad som gäller. Man ska inte själv kontakta vården om detta. – Det här ger oss ytterligare ett verktyg för att kunna bryta smittspridningen. Vi är redan igång med ett omfattande smittspårningsarbete och därför inför vi detta omgående, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman.

Mer information om förhållningsreglerna: Pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten Information på 1177 Vårdguiden Försäkringskassans information om smittbärarpenning

Källa: https://via.tt.se/pressmeddelande/nya-regler-for-den-som-bor-med-en-covid-sjuk-borjar-galla-5-oktober?publisherId=3235664&releaseId=3283789

Lång kötid hotar synen

Allt färre regioner når vårdgarantins mål att patienterna ska få specialistvård inom tre månader. Patienter i ögonvården hör till de mest drabbade när väntetiderna blir längre.

– Så illa var läget i ögonsjukvården redan före coronapandemin, säger utredare Mikael Ståhl på Synskadades Riksförbund. 

Hela åtta regioner hamnar under 2,0 på en femgradig skala i Synskadades Riksförbunds senaste betygsättning av ögonsjukvården.  Region Uppsala hamnar på plats 6 av 18. 2017 var vi på plats 8, så det är en förbättring, eller är det de andra regionerna som har blivit sämre?
Källa: https://www.srf.nu/nyheter/vara-nyheter/2020/lang-kotid-hotar-synen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *