Onsdag 9 september

Anhörigcentrum – Nyhetsbrev

September
Så var det då höst detta märkliga annorlunda år som vi alla får känna av på olika sätt. Vardagen är inte riktig som vanligt med hemester, hemarbete och karantän men vi får hoppas att vi går mot bättre tider och småningom får återgå till lite mer normala förhållanden.

Arbetet är i alla fall åter igång efter semestrar och för oss är det lite nystart för vi har fått ny chef på Anhörigcentrum. Vi hälsar Therese Lundgren välkommen till oss!
Här på Anhörigcentrum har vi fått tänka om lite kring hur vi kan ge anhörigstöd. Våra anhörigkonsulenter och demensvårdskonsulenter ger mycket stöd genom telefonsamtal nu istället för fysiska möten. Vi försöker hitta individuella lösningar. Vi kan erbjuda att ha möten utomhus eller samtal under en promenad, ”Walk and talk” så att den som ger stöd åt en närstående ska bli sedd och få hjälp att orka. Vi kan även erbjuda digitala möten.

Våra programaktiviteter kommer nog delvis bli inställda även under hösten men håll gärna utkik på hemsidan.

Torsdag den 17 september blir det ett författarsamtal i samarbete med Stadsbiblioteket som kommer livesändas. Maria Hedberg berättar om sin bok Titanium Under flera år levde Maria med en cancersjuk son. Han friskförklarades men insjuknade flera gånger igen. I sin bok Titanium berättar hon om hur det är att vara nära anhörig under många års tid och även om hur syskonen finns med och påverkas.
Se mer information på vår hemsida om livesändningen. https://vardochomsorg.uppsala.se/personligt-stod/anhorigstod/

Vi är även snart framme vid den Nationella anhörigdagen, 6 oktober, som vi på Anhörigcentrum brukar uppmärksamma. Det kommer snart att läggas upp information på hemsidan och även skickas ut till denna sändlista vad vi kommer erbjuda den dagen.

Anhörigcentrum tipsar:
Informationsmaterial om fallolyckor för seniorer.
”Här finns material med tips och råd för äldre personer om vad man kan göra själv för att minska risken att falla. Det handlar om att äta näringsriktigt, träna balans och styrka och att ha kunskap om sina mediciner.”
https://www.socialstyrelsen.se/balanseramera

Unga provar vuxenliv på idyllisk skärgårdsö i UR:s nya realityserie – En särskild sommar.
I serien “En särskild sommar” flyttar nio ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning in i ett hus i skärgården för att testa vuxenlivet. Kommer de att klara av att gå från skyddade tonåringar till självständiga vuxna – innan sommaren är slut?
https://www.mynewsdesk.com/se/utbildningsradio/pressreleases/unga-provar-vuxenliv-paa-idyllisk-skaergaardsoe-i-ur-s-nya-realityserie-en-saerskild-sommar-3026563

Dokumentär om att vara förälder till ett barn som missbrukar
En serie av Tom Alandh. Vad hände med Pia Sjögren? Hon som i trettio år levt det hårda livet. Med missbruk och hemlöshet och män som slog. Som stod och sålde Situation Sthlm när Tom Alandh träffade henne första gången 2001. Och vad hände med hennes mor Ann-Mari, som i hela sitt liv kämpat för sin dotter? Och vad hände med Pias två barn? Nu finns svaren. Resan med Pia är över. Efter nästan tjugo år. I två delar.
https://www.svtplay.se/video/27885735/det-skora-livet/det-skora-livet-2011-2014?fbclid=IwAR3xWi0EXuks_t4wGKuMZrF6SxDU0c5seOaJy01cb4sSKRIZjWQluqGesEY

Källa: https://vardochomsorg.uppsala.se/personligt-stod/anhorigstod/?hide-cookie-alert=St%C3%A4ng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *