Torsdag 2 juli

Sommaren under covid-19

Utbrottet av covid-19 påverkar hur vi kan resa, semestra och umgås i sommar. Här har vi samlat myndigheters och andra aktörers information om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor, friluftsliv, camping med mera.

Fortsätt följa de allmänna råden
  • Stanna hemma om du har symtom.
  • Håll avstånd.
  • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
  • Undvik större sociala sammanhang.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
Inrikesresor

Folkhälsomyndigheten avråder från att resa kollektivt på grund av smittrisken. Tänk också på att vissa transportföretag kan ha minskat antalet avgångar och infört begränsningar i antalet passagerare ombord.

Sedan den 13 juni kan symtomfria personer resa i Sverige. Det är viktigt att alla följer reglerna om att hålla fysiskt avstånd mycket noggrant, både under resan och under vistelsen. Innan du reser, kolla med kommunen du vill besöka vad som gäller på plats.

Läs mer om inrikesresor och lokaltrafik.

Utrikesresor

Utrikesdepartementet, UD, avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Den 30 juni hävs avrådan till: Ungern, Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Beslutet gäller även för Monaco, San Marino och Vatikanstaten. För andra länder inom EU, EES och Schengen, gäller avrådan till och med den 15 juli. För övriga länder gäller avrådan till och med den 31 augusti.

Läs mer om utrikesresor.

Friluftsliv

När vi inte kan resa och umgås som vanligt förväntas det lokala friluftslivet öka kraftigt i sommar. Att fler människor ger sig ut i naturen är så klart positivt och något myndigheterna uppmuntrar. Samtidigt är det extra viktigt att alla visar hänsyn mot naturen, djurlivet, markägare och andra människor.

Tio tips från Naturvårdsverket om hur du visar hänsyn i naturen. 

Naturvårdsverkets tips och råd till dig som arbetar med friluftsliv under covid-19.

Allemansrätten – dina rättigheter och skyldigheter

Allemansrätten innebär att du får röra dig fritt i naturen utan att fråga markägaren om lov. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, åker båt eller gör något annat i det fria.

Läs mer om vad allemansrätten säger om olika aktiviteter. 

Läs mer om vad lagen säger om allemansrätten.

Elda säkert – tänk på brandrisken

Du ska alltid vara försiktig när du hanterar eld i naturen oavsett om du använder campingkök, bärbar grill eller eldplats. Under sommaren när det är torrt ute är det extra viktigt att tänka på brandrisken.

Tänk på detta innan du eldar i naturen:

  • Ta reda på om det råder eldningsförbud. Då är det förbjudet att elda och grilla i skog och mark, även i fasta eldstäder. Information om eldningsförbud hittar du på kommunens eller länsstyrelsens webbplatser. Håll dig uppdaterad med hjälp av Länsstyrelsernas karta över eldningsförbud.
  • Håll koll på eventuella regler som gäller i nationalparker och naturreservat. Det kan vara helt förbjudet att elda eller bara tillåtet på vissa fasta eldplatser. Reglerna framgår av anslagstavlorna i området och du kan även få mer information från kommunen eller länsstyrelsen.
  • Välj en säker plats att elda på så att elden inte riskerar att spridas. Information om hur du eldar säkert.
  • Undvik att lämna handsprit i bilen eftersom det innehåller alkohol och betraktas som mycket brandfarligt. När temperaturen stiger ökar avångningen i handspriten. Detta i kombination med en gnista eller låga kan orsaka en brand. Gnistor kan uppstå när man till exempel öppnar eller stänger bildörrar.

Tips: Ladda ner appen Brandrisk Ute och håll koll på brandrisken i skog och mark. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus.

Läs mer: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/sommar-covid19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *