Onsdag 24 juni

SOL i sikte, eller har varit ett tag nu, men det blir ordentligt varmt i dag. Tänk på att dricka mycket vatten. Om man vill vara på ett svalt ställe, så kanske bio kan vara nåt. Några biografer som har “corona-säkra” filmvisningar har kommit igång. Filmstaden i Uppsala verkar inte ha kommit igång än, men Nordisk Film på Gränby centrum har.

Nu testar Region Uppsala även för antikroppar mot covid-19.

Från och med nu erbjuder Region Uppsala även möjligheten att testa för antikroppar mot covid-19. Antikroppar bildas efter genomgången sjukdom och testet, som är ett enkelt blodprov, ska inte förväxlas med testet för pågående sjukdom (så kallat PCR-test).

– Att den breda allmänheten ges möjlighet även till antikroppstester är ett viktigt steg, och vi bygger ut kapaciteten för provtagning kontinuerligt för att alla som vill testa sig ska få testa sig, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

Provtagningen kostar 200 kronor i egenavgift och utförs vid ett flertal vårdcentraler. Man bokar själv tid genom att logga in med e-legitimation på 1177.se. Även ett flertal privata vårdcentraler kommer att erbjuda testerna, där kan intresserade höra med sin vårdcentral. Läs mer här: https://via.tt.se/pressmeddelande/nu-testar-region-uppsala-aven-for-antikroppar-mot-covid-19

Allemansrätten – I Sverige för vi röra oss nästan var vi vill.

Det här gäller vid olika aktiviteter:
Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.

Man får vistas utom syn- och hörhåll från privat tomt.
Slå läger en natt var man vill (inte på någons tomt)

När det gäller eldning, så är det viktigt att hålla sig uppdaterad om eldningsförbud råder.
Elda helst på uppgjord eldstad.
Är förbjudet att elda på klipphällar – de spricker av värmen.
Inte bryta kvistar och grenar att elda med.

Plocka bär och svamp är i naturen går bra, om det inte är i naturreservat och inte på någons tomt. Kolla även upp så att inget är fridlyst i området.

Läs mer om allemansrätten här: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *