Måndag 15 juni

Ja, vi fortsätter med att ha stängt i förebyggande syfte, men tryckeriet har öppet under begränsade tider. Kontakta Jocke Gunnarsson via telefon: 018 – 56 09 14 eller via e-post: jocke.gunnarsson@c.hso.se.

Förebyggande information om bedrägerier

Vi vill med detta utskick uppmärksamma er på olika tillvägagångssätt som bedragare använder sig av men också hur man kan skydda sig från att bli utsatt för bedrägerier. Vi noterar att en viss koppling till Coronaviruset finns. Det kommer troligen att öka.

Grannsamverkan är en god kraft som är extra viktig i dessa tider. Vi önskar att ni i grannskapet är måna om varandra just nu. Bedrägerierna som sker är framförallt redan existerande tillväga-gångssätt men just nu med en tillagd Corona-aspekt av varierande art. Fortsätt att vara sunt kritisk till personer som rör sig i området och inte verkar höra hemma där.

Så här kan tillvägagångssätten se ut:

Fysiska besök

· Gärningspersoner gör hembesök hos äldre/självisolerade där de utger sig för att vara från sjukvården. De erbjuder test för Coronavirus i ett försök att ta sig in i bostaden.

· Äldre/ självisolerade personer blir kontaktade av gärningspersoner som erbjuder sig att handla åt dem med anledning av Coronaviruset. De drabbade ombeds ge ifrån sig kontokort och/eller kontanter.

· Gärningspersoner utger sig för att vara från hemtjänsten och ska städa och sanera bostaden från Coronavirus. Väl inne i bostaden stjäl de mediciner, konto- kortuppgifter och värdesaker.

Kontakt via telefon, mail eller sociala medier

· Samtal kommer från t ex ”Folkhälsomyndigheten” där offret ombeds logga in med e-legitimation – bedragaren för sedan över pengar från den drabbades konto till ett annat.

· Telefonbedrägerier: den drabbade kontaktas via telefon av en bedragare som utger sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten: bedräglig försäljning som även kan leda till hembesök.

· Messengermeddelanden om att det finns tillgängliga fonder för låginkomsttagare har förekommit tidigare, men nu har man lagt till ”Federala bidragsprogrammet för Corona virusländer”. Den drabbade ombeds att registrera sig – mot en kostnad givetvis.

Så här kan du skydda dig

· Lämna aldrig ut personliga uppgifter och koder på uppmaning av någon annan varken över telefon eller via nätet. Be att få motringa men var noga med att själv söka upp numret och inte ringa numret du får av personen som ringt upp dig. Kom ihåg; du behöver inte skynda, det är aldrig bråttom. Var även sunt kritisk vid personliga möten.

· Öppna aldrig ett mail om du är osäker på vem avsändaren är.

· Klicka aldrig på en länk du inte känner igen.

· Om du handlar på nätet. Tänk dig för innan du lämnar ut dina kortuppgifter. Använd dig av säkra betaltjänster och i kombination med ditt Bank-id.

· Minska pengarna på ditt konto betalkortet är knutet till. För över mellan konton vid behov.

· Släpp inte in personer i din bostad om du inte är säker på vilka de är eller har träff bokad med dem. Kontrollera legitimation om du kan. Hantverkare? Kontrollera alltid med fastighetsbolaget innan du släpper in någon.

Hälsar Polisen i samarbete med Grannsamverkan och SFF Stöldskyddsföreningen.

Nya regler gällande katter och hundar från och med idag.

Den 15 juni börjar de nya djurskyddsreglerna för hundar och katter att gälla. Drygt 2 miljoner hundar och katter lever i Sverige. En femtedel av de svenska hushållen har minst en katt och ungefär 15 procent av hushållen har en hund. De nya djurskyddsreglerna ska underlätta för djurägarna att göra rätt.

En viktig ambition med de nya reglerna har varit att höja kattens status. Djurägarens ansvar för att tillgodose kattens behov blir tydligare och kravet på att katterna inte förökar sig oplanerat blir tuffare. Att förhindra att katten förökar sig oplanerat kan ske på olika sätt, exempelvis genom kastrering eller sterilisering, men det finns inget krav på detta. Allt för många katter är idag hemlösa i Sverige. Läs mer: https://djur.jordbruksverket.se/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *