Torsdag 4 juni

“Black lives matters” – Såklart, allas liv är viktiga. Men när protester blir till plundringar och våld, det är inte ok. Då försvinner själva tanken med det viktiga budskapet.

Idag är det den “Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression”. Instiftades av FN:s generalförsamling 1982 efter att många palestinska och libanesiska barn drabbats av kriget med Israel. https://unric.org/sv/internationella-dagen-foer-oskyldiga-barn/

Vi ska även lyfta upp vikten personlig assistans idag. Det är “Assistansens dag” idag. Att ha en personlig assistent är viktigt för att kunna ge personer med en funktionsnedsättning en större möjlighet till ett självständigt liv. Denna reform att kunna ha en personlig assistens har funnits sedan 1994. Så lämpligt med denna dag, så har det kommit en remiss som Funktionsrätt Sverige vill ha svar på från oss, för att sen kunna svara Socialdepartementet.

Översyn av yrket personlig assistent S2020/00202/SOF  för yttrande av Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige vill ha vårt svar senast den 12 juni.
Socialdepartementet vill ha allas remissvar senast den 23 juni 2020. Av den anledningen måste jag ha ert remissvar senast
tisdagen den 9 juni klockan 13.00. Så att vårt remissvar kan behandlas/antas på Funktionsrätt Uppsala läns styrelsemöte samma dag klockan 17.00.

Sammanfattning av remissen:

Utredningens uppdrag har varit att göra en översyn av yrket personlig assistent. I översynen har ingått att undersöka hur arbetsförhållandena, det vill säga arbetsvillkor och arbetsmiljö, ser ut för personliga assistenter hos arbetsgivare i olika sektorer. Assistenterna kan vara anställda hos kommuner, privata företag eller kooperativ eller hos assistansanvändare som anställer sina egna assistenter.

Remissmissiv sou 2020_01
Översyn av yrket personlig assistent

Handläggare på Funktionsrätt Sverige:
Mikael Klein:  mikael.klein@funktionsratt.se

Hälsningar
/Janne

Janne Wallgren
Kanslichef/Ombudsman
Funktionsrätt Uppsala län
Kungsgatan 64, 753 41 Uppsala.
Tfn: 018 – 56 09 11, mobil: 072 – 532 45 22.
Fax: 018 – 56 09 01.
Hemsida: https://hsouppsalalan.org/
E-post: janne.wallgren@c.hso.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *