Onsdag 29 april

Internationella ledarhundsdagen 29 april:
Ge er till känna – ledarhundar förstår inte social distansering

– När jag är ute med min ledarhund Dixie under coronakrisen blir jag rädd för att folk gömmer sig och är tysta på grund av rekommendationer om social distansering, säger Maria Thorstensson andra vice ordförande i Synskadades Riksförbund.

I vanliga fall behöver ingen flytta på sig när ett ledarhundsekipage passerar. Men ledarhunden förstår inte social distansering utan väjer bara undan för hinder.

– Under coronaepidemin vill jag att människor håller avståndet men ger sig till känna. Tystnad förhindrar att jag vet var andra befinner sig, säger Maria Thorstensson.

Ledarhunden är specialdresserad för att undvika hinder av olika slag, hitta stolpar och varna för trappor.

– Säg något, håll avståndet men göm er inte. Det värsta är folk som tystnar när jag är ute med Dixie, säger hon.

Ledarhunden ett levande hjälpmedel

• Om du tar kontakt, prata med föraren, inte med ledarhunden. Hunden blir lätt störd om du hälsar på den, så gör inte det. Något ätbart nära nosen kan bryta koncentrationen helt, så du ska förstås inte klappa eller mata ledarhunden.

• Ledarhunden har vit sele på sig när den jobbar.

• Det är i första hand personen, inte hunden, som hittar till olika platser. Därför måste ledarhundsförare kunna orientera sig där de bor och arbetar.

• Ledarhunden är en speciell typ av tjänstehund, eftersom den hjälper föraren i vardagslivet. Därför får hunden följa med sin förare in på apoteket, i klädbutiker och andra offentliga platser.

• Andra hundar, som kommer för nära, kan också göra ledarhunden osäker.

• Möter du, som är seende, en person med ledarhund så ge dig gärna till känna och säg till om du har egen hund med dig.

Länk till Allt om ledarhundar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *