Onsdag 8 april

Inte hade jag en tanke på att man här skulle tipsa om hur man gör egen handsprit, men här kommer ett klipp från SVT hur man gör:

För den som inte får tag på handsprit är det en enkel match att blanda själv.

Utgå från spriten, som kan vara rödsprit inköpt på en bensinstation, men det går även bra med annan sprit, huvudsaken är att handspriten när den är färdig innehåller minst 60 procent alkohol. Om du använder rödsprit så späd ut den med vanligt vatten och addera ca 1 centiliter glycerin/glycerol. Tillsätt eventuellt eteriska oljor.

Förvaras i tätslutande behållare för att inte spriten skall avdunsta. Återanvänd gärna pumpflaska.

Brandfarligt. Går ej att dricka.

Se inslaget hur lite som krävs för att göra sin egen handsprit.

Konsumentverket har ordet – Upprörande att profitera på människors oro

Flera företag försöker nu tjäna pengar på människors oro för coronaviruset. I reklamen påstås att olika produkter förhindrar eller motverkar att man drabbas av covid-19.

Inom reklamens värld är det inte ovanligt med överdrivna och ibland till och med påhittade påståenden om vilka effekter på hälsan olika preparat och kosttillskott har. Det här är naturligtvis allvarligt, men särskilt upprörande blir det när företag påstår att deras produkter hjälper mot eller motverkar covid-19. Ett virus som nu har lamslagit stora delar av världen och som orsakat tusentals människors död.

Det företagen gör är att på ett mycket förslaget och cyniskt sätt spela på människors rädsla.

På Konsumentverket har vi därför intensifierat vårt tillsynsarbete när det gäller överdrivna hälsopåståenden. I nuläget har vi sex pågående ärenden som rör vilseledande marknadsföring kopplat till covid-19, varav fyra av dem är nyöppnade. Och fler åtgärder lär det bli, om vi ser att den här typen av otillbörligt utnyttjande av människors rädsla fortsätter.

Cecilia Tisell, Konsumentombudsman
https://www.konsumentverket.se

Mer att tänka på och vilka rättigheter vi har i dessa coronatider hittar du på Konsumentverkets hemsida här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *