Onsdag 22 januari

Kul att det är så många olika föreningar som har sina möten här. Det är ju det vi är till för. Idag så har Mag- & tarmföreningen, Hjärtträffen och Neuro Uppsala-Knivsta varsina möten. Funktionsrätt Uppsala län och Samordningsförbundet har ett möte. Du vet väl om att du kan klicka på dessa föreningar om du vill veta mer om respektive förening. Vill du veta mer om andra föreningar, klicka här.

Folket har sagt sitt. Med överlägset flest röster blev det Alpro Cuisine soya vispbar som utsågs till ”vinnare” av antipriset Årets matbluff.

– Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara.

Trots att det vegetabiliska gräddalternativet har ”soja” i namnet innehåller den endast två procent av denna råvara. Som jämförelse innehåller Alpros egna sojadrycker fyra gånger så mycket sojabönor. Den huvudsakliga råvaran i sojavispen är istället palmolja, vilken utgör hela 25 procent av innehållet.

– Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden ledde till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger Björn Bernhardson.

Närmare hälften av de totalt 19 100 rösterna föll på företagets produkt. Närmaste konkurrenterna var Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär och Pågen Brioche hamburgerbröd.

Röstresultat
Totalt 19 100 röster fördelade enligt nedan:

  • Alpro Cuisine soya vispbar (9 416 röster)
  • Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb (3 431)
  • Pågen Brioche hamburgerbröd (3 270)
  • Rå Blåbär pressad råsaft (2 019)
  • Semper gluten free Bovete & Teff mjöl (964)

Källa: https://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=197399

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *