Onsdag 12 juni

Dagens möten är Volymen på max, Funktionsrätt Uppsala län, Afasiföreningen i Uppsala län och HSO Uppsala kommun har en skrivarcirkel.

Vernissage och konstutställning

EVA MURANE GRANTINA
GRAFIK & MÅLERI
I samarbete med Funktionsrätt Uppsala län
Kungsgatan 64
18/06 – 13/09/2019
Vernissage: Tisdag, den 18 juni klockan 16.00
Öppettider: Måndag – Torsdag: klockan 09.00 – 16.00. Fredag: klockan 09.00 – 13.00.
Observera! Vecka 28 – 30, har Funktionsrätt Uppsala läns kansli stängt

Varmt välkommen!

Vad är konst?
Varför borde någon anstränga sig att teckna och måla i vår tid, när var och en – ja, till och med ett barn – kan ta en underbar bild med sin mobiltelefon? Finns det fortfarande någon mening kvar att besöka en vanlig utställningslokal om vi har tillträde till världens mest beundrade konstverk på nätet varje dag och i varje tänkbar tid?
Jag vill inte hävda att jag vet svaret. Det finns så många. Men vilket är mitt?

”Konsten är min självterapi,” säger min vän, den självlärda konstnären och musikern Kirsten Holm – och jag håller med. Ingenting annat i hela världen kan ge mig den lugn som en dag vid ett enda pappersblad med en tuschpenna i handen eller några ensamma timmar vid en stor målarduk. Det blir som en meditation.

Men konstdefinitionen fortsätter. Det finns mycket annat.”Jag vill måla människor
sådana som de är och inte sådana som de ser ut”, skrev en gång den store norska mästaren Edvard Munch. Eftersom konsten betyder att våga – det krävs mod, för att se och visa sina mest djupa tankar och känslor. Genom det får vi en chans till ett möte som kan präglas av världens mest dyrbara vara – intimitet: En god tavla är som en oväntad blick i spegel: Den låter dig känna igen dig själv. Därmed påminner konsten oss alltid på nytt: I vår själs morskaste djup liknar vi alla varandra.

Och till sist. Under senaste tiden har jag börjat uppfatta varje utställning som ett litet mirakel. Det som vi ser är ett resultat av många små under som lyckats att inträffa i rätt tid: Ett möte. Ett samtal som knyter vänskap. Och kanske en katt som förlänger ditt liv… Ett resultat av ett samarbete på jorden och i himmel som bevisar, att det är möjligt att bryta gränser av människans eviga ensamhet.

Varmt välkommen!
Eva Murane Grantina. Konstnären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *